Desítky lidí zemřely při záplavách a sesuvech půdy v Brazílii

Počet zemřelých po záplavách a sesuvech půdy způsobených intenzivními dešti, které zasáhly v úterý večer místního času brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, vystoupal již na 78. Údaje o obětech stále rostou v souvislosti s tím, jak záchranné týmy prohledávají zničené části města, píší místní média. Radnice města, které je i oblíbeným cílem turistů, vyhlásila stav nouze. Jedenadvacet lidí se podle ní podařilo zachránit živých.

Guvernér státu Rio de Janiero Cláudio Castro řekl, že město Petrópolis vypadá „skoro jako po válce“. Podle předběžné bilance bylo zničeno na dvě stě domů. Silnice jsou zaplavené bahnem a velká část tohoto třistatisícového města je bez elektřiny, někde jsou přerušeny i dodávky pitné vody. Několik stovek lidí našlo útočiště ve školách. S odstraňováním trosek pomáhá hasičům na čtyři sta vojáků.

Podle meteorologické agentury MetSul v úterý v Petrópolisu spadlo za méně než šest hodin 260 milimetrů srážek, což je více, než naprší v průměru za celý měsíc. Největší hodinový rekord byl 125,8 milimetru ve čtvrti Alto da Serra, uvedl server G1. Centrum města se během pár hodin ocitlo pod vodou, silný proud vláčel po ulicích auta, stromy i zbytky staveb.

„Bylo to jako lavina, spadla celá naráz,“ řekl o střeše svého baru, která se zřítila pod náporem deště, majitel Emerson Torre agentuře AP. „Nikdy jsem nic takového neviděl. Každý ze sousedů přišel o někoho milovaného, přišel o dva, tři, čtyři členy rodiny, o děti.“

Pomoc městu slíbil i brazilský prezident Jair Bolsonaro, který je ve středu na návštěvě Ruska. „Vrátím se v pátek. A i když jsem daleko, slibuji, že pomůžeme potřebným. Kéž Bůh utěší rodiny obětí,“ napsal na Twitteru.

Solidaritu lidem v postižené oblasti vyjádřilo na sociálních sítích i několik fotbalových klubů z Ria, které vyhlásily sbírku na pomoc městu.

Petrópis zasáhly katastrofální povodně i v minulých letech. V roce 2013 tam přišly o život nejméně tři desítky lidí. Ještě tragičtější byla bilance záplav v roce 2011, kdy si vyžádaly na devět set životů.

Petrópolis leží v hornaté oblasti asi sedmdesát kilometrů severně od Ria de Janeiro a je oblíbeným cílem turistů. Město, které má asi tři sta tisíc obyvatel, v devatenáctém století sloužilo jako letní sídlo brazilských císařů a aristokracie. Přezdívá se mu proto Císařské město.