Proti vládní informační mašinérii bojuje v Maďarsku „samizdat“. Rozdávají ho dobrovolníci

Horizont ČT24: Maďarští dobrovolníci rozdávají „samizdat“ (zdroj: ČT24)

Už několik let doručují maďarští dobrovolníci do schránek týdenní zpravodaj Nyomtass Te Is! (Tiskni i ty!). Jeho autoři se snaží zásobovat zejména veřejnost na venkově zprávami, které maďarská média – z nichž naprostá většina je pod vlivem vlády – podle nich opomíjejí. Nestranická iniciativa nabrala na síle poté, co jí podporu na podzim vyjádřil opoziční volební lídr. Maďaři budou na začátku dubna vybírat poslance a podle dosavadních průzkumů lze čekat těsný souboj vládnoucí strany Fidesz se sjednocenou opozicí.

Zpravodaj dává dohromady skupina aktivistů z řad novinářů, která ho poté vyvěsí na web, odkud si ho může stáhnout, vytisknout a distribuovat kdokoliv. Sami se označují za „samizdat 21. století“.

Mezi dobrovolné kolportéry patří i devětasedmdesátiletý Péter Nogradi. Zpravodaj vhazuje do schránek v malé obci Dunabogdany u Dunaje, pětatřicet kilometrů severně od Budapešti. „Naším cílem je pokusit se vyrovnat nerovnováhu v médiích. Lidé, kteří se o politiku příliš nezajímají, mají totiž v Maďarsku omezený přístup k informacím. Dostane se k nim jen to, co uslyší ve státních médiích,“ vysvětluje svou motivaci.

Korupce, stávka, DPH

Lidí s podobným přesvědčením a ochotou se zapojit je po celé zemi více než třináct set. V prvním únorovém vydání týdeníku aktivisté upozorňují na korupci, stávku učitelů za vyšší mzdy nebo plány opozice snížit DPH na základní potraviny.

„Potřebovali bychom tak tři a půl tisíce lidí, abychom oslovili zhruba dva miliony lidí, kteří žijí v obcích s pouhými dvěma až pěti tisíci obyvateli,“ dodává organizátorka Reka Bollaová. Právě na venkově čerpají lidé často informace pouze z vládní televize či rozhlasu. 

I když dobrovolníků je zatím nedostatek, jejich nasazení je velké. Během posledního lednového týdne roznesli na sto padesát tisíc výtisků. Cílí právě na venkovské oblasti, které jsou tradičními baštami strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, který chce v dubnových volbách obhájit funkci.

Analytička: Fidesz chce, aby lidé zůstali v jeho informační bublině

Do karet Orbánovi podle analytiků hraje, že má pod kontrolou největší mediální impérium ve střední a východní Evropě. „Pro ty, kteří nemají přístup k on-line médiím, a pro ty, kteří si neumí hledat informace, je velmi snadné uváznout ve zpravodajské bublině (ovládané provládními médii). A Fidesz se stará o to, aby v této bublině zůstali,“ podotýká analytička Agnes Urbanová z think-thanku Mertek Media Monitor. 

Právě to organizátoři nezávislé iniciativy nechtějí dopustit. Jejich newsletter vychází už několik let, hnutí ale nabralo na síle na podzim minulého roku. Tehdy mu vyjádřil podporu opoziční vůdce Péter Márki-Zay, který vede blok šesti opozičních (levicových, liberálních, ekologických i pravicových) stran.

Průzkumy ukazují na těsný volební souboj. Podle webu Politico se podpora Fideszu pohybuje  kolem 49 procent, sjednocenou opozici by volilo 45 procent dotázaných. Maďaři budou poslance vybírat 3. dubna.