Štáb ČT natáčel v Charkově. Třicet kilometrů od hranic s Ruskem se lidé chystají bránit své město

Události: Dobrovolníci se v Charkově připravují na obranu města (zdroj: ČT24)

Rusko shromáždilo poblíž ukrajinských hranic přes sto tisíc vojáků. Ukrajinská vláda kvůli tomu mimo jiné speciálním zákonem aktivovala zálohy dobrovolníků – takzvanou teritoriální obranu. Hlásí se do nich tisíce lidí. Mají doplnit armádu a posílit ostrahu pohraničních regionů. Na rusko-ukrajinském pomezí natáčel Andreas Papadopulos.

Oleg se živil geologií. V roce 2014 se zapojil do bojů proti proruským separatistům. Charkov nakonec pomohl ubránit. Teď se do rezerv přihlásil znovu. „Jsem připravený. Nemám z nich strach. Ale nechci, aby se to stalo,“ říká.

Pod hrozbou pohybu desítek tisíc ruských vojáků na hranicích Kyjev ustavil dobrovolné jednotky teritoriální obrany v polovině ledna. Slibuje si od nich dodatečnou sílu až 130 tisíc mužů. Přidal se i grafický designer Jevgenij. „Teď se situace vyhrotila, proto jsem se tak rozhodl,“ vysvětluje. 

Nakonec se k jednotce dostal i otec Jurij Potykun. Ještě před osmi lety bránil město se zbraní v ruce, pak přísahal, že střílet už nikdy nebude a nechal se vysvětit. „Z nevěřících se stanou věřící ihned, jak uslyší první výstřely,“ ujišťuje Jurij, který se stal popem teritoriální obrany.

Výcvik teritoriální obrany v Charkově
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Historie plná válek

Každou sobotu a neděli cvičí tisíce dobrovolníků po celé Ukrajině boj se zbraní v ruce. Měli by být schopni doplnit pravidelnou armádu. V případě útoku budou chránit klíčové budovy ve městě. „Když jsme se tady objevili, lidé začali chodit a děkovat nám, protože cítí, že je někdo chrání,“ vypráví velitel Mychailo Sokolov.

Druhé největší město Ukrajiny leží třicet kilometrů od hranic s Ruskem. V roce 2014 odtud vyhnali proruské separatisty. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského není v současné situaci důvod ke znepokojení. V případě invaze ale označil Charkov za město, které znovu zažije obléhání. „Nebojím se. Proč bych se bál? Naše historie je plná válek,“ tvrdí obyvatel Charkova Nikolaj Oboncov. „Armáda se o to postará a teritoriální obrana jim pomůže,“ věří další z místních.

Do jednotek teritoriální obrany se jen v Charkově zatím přihlásilo kolem čtyř tisíc mužů i žen. Základní výcvik potrvá nejméně měsíc a půl, během něj se někteří zúčastní i vojenského cvičení a palby ostrými náboji.