Olympiádu v Pekingu čekají tvrdá proticovidová opatření. Česko chce letos napravit reputaci

Události: Covidová opatření na Olympijských hrách (zdroj: ČT24)

Zimní olympijské hry v Pekingu startují za třiadvacet dní a čínské úřady podnikají řadu kroků, aby je pandemie narušila co nejméně. Hlediště zůstanou bez zahraničních diváků, sportovce čekají přísné izolace. Na olympiádu se chystají i čínští hokejisté, třebaže tomuto sportu příliš neholdují.

Tři zásady organizátorů letošních her zní: testuj, sleduj a izoluj. Poslední z nich v praxi ukázali v zázemí olympijské vesnice v Pekingu. Jídlo tam sportovcům připraví, zabalí a až na stůl doručí roboti.

I když celé hry proběhnou v podobně bezkontaktním režimu a téměř bez fanoušků, úřady věří, že i přes sílící vlnu varianty omikron neztratí nic ze své pompéznosti. Desítky milionů Číňanů se musí podrobit testům na covid, několik velkých měst skončilo v preventivní karanténě.

Všechny, kteří se na hrách podílí – včetně sportovců – čeká čtrnáct dní před startem her izolace. Pak denně povinný PCR test. Lyžařům oficiální manuál doporučuje jezdit na lanovce o samotě, šatny jsou oddělené, ve vesničce nebudou žádné bary. Pokyny zacházejí do detailů – lidé by například neměli pomáhat olympionikům, kteří se zapletou do autonehody. Každý člen výpravy musí být naočkován, ti, kteří ze zdravotních důvodů nemohou, musí do třítýdenní karantény.

Česko se polepší

Česká výprava chce napravit špatný dojem z léta, kdy se na palubě charterového letu do Tokia čtyři sportovci nakazili koronavirem a nemohli soutěžit. Pro letošní přesun platí přísná pravidla.

„Chceme, aby seděli jednu řadu od sebe, a když se bude podávat jídlo, tak aby se podávalo nejdřív v lichých a pak v sudých řadách,“ slíbil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Před odletem musí všichni doložit 96 a 24 hodin starý negativní test. Ještě na letišti pak projdou PCR rychlotestem.

Čínští hokejisté

Někteří sportovci už oznámili, že kvůli covidu-19 do Pekingu nepřijedou. Jsou mezi nimi i hvězdy americké NHL. Hokejový turnaj si naopak zahrají domácí čínští hokejisté. Mezinárodní federace jim dala zelenou, i když se nekvalifikovali. Účast na olympiádě je pro Čínu otázkou prestiže, ale tým má slabý – ve světovém žebříčku je 32.

Rychlost a týmová spolupráce jsou dovednosti, které Číňanům na stadionu moc nejdou. Hokej je exotika a málokoho zajímá. K pokroku nevedly ani obří investice a příprava v zahraničí; Většina hráčů v olympijském týmu hraje ruskou KHL. Další vyrůstali v Kanadě a Americe. Peking ale neuznává dvojí občanství, takže ti nejlepší chybí.

Číňané zimním sportům neholdují, mnohým připadají nebezpečné. Čína v nich ani nemá dobré výsledky. Na olympiádě v Pchjongčangu skončila dvanáctá a získala jen jednu zlatou. Domácí hry to mají změnit.

Hokejový tým ovšem národní prestiži zřejmě nepřispěje. Ve skupině ho čeká Kanada, Německo a Spojené státy a znalci nepovažují postup za pravděpodobný.