Na Slovensku zastavili stíhání expremiéra Fica, byl obviněný z podněcování

Prokurátor zrušil stíhání bývalého slovenského premiéra a šéfa nyní opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica, který byl obviněný z trestného činu podněcování během lockdownu. Potvrdili to policejní mluvčí Michal Szeiff i mluvčí prokuratury Juraj Chylo. Fico tuto informaci sdělil už dříve, odvolal se na vyjádření svého právního zástupce.

Policie v prosinci expremiéra obvinila, že v době vyhlášeného nouzového stavu, zákazu shromažďování a zákazu vycházení s výjimkami během silné třetí vlny koronavirové nákazy vyzýval obyvatele k účasti na protivládní akci. Fica tehdy policisté předvedli na služebnu před plánovaným protestem formou jízdy aut ulicemi Bratislavy.

Mluvčí krajské prokuratury v Bratislavě Chylo uvedl, že v případu kromě jiného nebyly splněny podmínky pro stíhání za podněcování a že výzvy Fica nemohly vyústit v zákonem předpokládané neplnění důležité povinnosti. Za tu policie označovala zákaz vycházení.

Fico od začátku obvinění odmítal a tvrdil, že cílem policie bylo zabránit jeho účasti na protestu. Szeiff uvedl, že prokurátor zrušil nejen obvinění bývalého premiéra, ale i samotné policejní usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci podněcování.

Trestní stíhání kvůli stejnému trestnému činu zahájila policie už dříve i v případu šéfa slovenské komory zdravotnických záchranářů Františka Majerského a jeho kolegy, které zadržela v souvislosti s jinou demonstrací. Následně prokurátor i v tomto případě stíhání zrušil.