Spojené státy ukončily bojovou misi v Iráku, pokračovat bude jako výcviková a poradní

Spojenými státy vedené síly podle plánu ukončily svou bojovou misi v Iráku, oznámil irácký poradce pro národní bezpečnost. Mise zaměřená původně na boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) bude nyní pokračovat jako výcviková a poradní.

Bezpečnostní poradce Kásim Aradží na Twitteru uvedl, že bojová mise skončila podle plánu, a to ještě před termínem stažení bojových jednotek, který byl stanoven na konec letošního roku.

Americký prezident Joe Biden s iráckým premiérem Mustafou Kázimím koncem července ve Washingtonu formálně uzavřel dohodu o ukončení americké bojové mise v Iráku do konce letošního roku.

Západní bezpečnostní a diplomatičtí představitelé tvrdí, že označovat proměnu mise za stahování je zavádějící, jelikož se počet zahraničních sil v Iráku zásadně nemění. Spojené státy od roku 2020 ponechaly v Iráku asi 2500 vojáků. Podle západních činitelů většina z těchto vojáků už delší dobu zastává pouze výcvikové a poradní role.

Mise proti teroristům z IS

Spojenými státy vedená vojenská koalice v Iráku se soustředí na potírání zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS). Svou misi zahájila v roce 2014 jako součást mezinárodního úsilí porazit extremistickou skupinu, která ovládla rozsáhlé části Iráku a Sýrie.

V roce 2017 byl IS v Iráku poražen, v sousední Sýrii o dva roky později. V obou zemích ale udržuje menší buňky schopné zorganizovat jednotlivé útoky. Podle letošní zprávy OSN má Islámský stát v těchto zemích stále kolem deseti tisíc „aktivních bojovníků“.