Česká zbrojovka chce po akvizici Coltu vyrábět nejvíce ručních palných zbraní na světě

Události: Výrobní závod Coltu v USA (zdroj: ČT24)

Česká zbrojovka Uherský Brod se chce stát největším výrobcem ručních palných zbraní na světě. Výrazně posílit se proto snaží na trhu v USA, který je co do počtu střelců největší a nejlukrativnější. Pomoci jí v tom má letošní akvizice amerického Coltu. Česká televize jako první velké médium natáčela přímo v mateřském výrobním závodu Coltu v Connecticutu.

Je to legenda, pod jejíž značkou se ve Spojených státech ročně vyrobí dvě stě tisíc ručních palných zbraní. Jméno Colt se už v 19. století stalo synonymem pro revolvery, později i pro pistole, připomněl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Dnes má firma výsadní postavení jako dodavatel útočných pušek pro ozbrojené složky. Společnost pracuje na státních zakázkách. 

„Americké ozbrojené síly pro nás představují důležitého partnera. Jsou naším zákazníkem už více než sto let. Když se zaměříme na mezinárodní trh kombinující vojenské a další státní bezpečnostní složky, vidíme tam obrovské příležitosti,“ řekl viceprezident společnosti Colt Paul Spitale. 

Colt a Česká zbrojovka míří na vrchol

Colt od šedesátých let 20. století vyráběl pušku M16. Dál vyvíjí její armádní i civilní modifikace. Česká zbrojovka společně s Coltem vyrábí ročně na 700 tisíc zbraní. Jejich společným cílem je stát se do roku 2024 světovou jedničkou s obratem přes jednu miliardu eur, uvedl Miřejovský. 

Český výrobce už dnes dominuje na trhu pro lovce a sportovce. Do získání americké společnosti investoval téměř pět miliard korun.

„Já jsem nesmírně hrdý, že česká firma koupila tuto historickou značku, a otevírá to obrovské příležitosti na americkém trhu,“ řekl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). 

Stát se partnerem pro ozbrojené složky USA

Díky akvizici značky, jejíž historii začal psát zakladatel Samuel Colt před 185 lety, se může firma z Uherského Brodu ucházet o státní zakázky.

„Naší ambicí je býti partnerem pro ozbrojené složky Spojených států. Zde platí zákon Buy American Act, který definuje, že 75 procent výrobku musí být vyráběno na území Spojených států,“ dodal předseda dozorčí rady České zbrojovky Group Lubomír Kovařík. 

Česká zbrojovka se spojuje s Coltem i v oblasti výzkumu a vývoje. Brzy představí nové, společné produkty pro ozbrojené složky i civilní střelce, dodal zpravodaj ČT.