Rusko posiluje přítomnost v Arktidě. Optický kabel na dně moře má spojit Murmansk a Vladivostok

Rusko začalo pokládat svůj první podmořský komunikační kabel z optických vláken, který ze vsi Teriberka u Murmansku povede podél arktického pobřeží až do přístavu Vladivostok na opačném konci země. Jde o součást státem řízeného projektu, který má přivést vysokorychlostní internet do polárních končin. Předchozí soukromá iniciativa v tomto směru uvázla na mrtvém bodu. Kabelové spojení má být dokončeno v roce 2026.

Kabelové spojení nazvané Polární expres bude provozovat státní společnost Morsvjazsputnik. Má zajistit stabilní internet v arktických přístavních městech, na poloostrově Kamčatka a na ostrově Sachalin.

Alexej Strelčenko, šéf společnosti vyrábějící a pokládající kabeláž, avizoval, že dílo dlouhé 12 650 kilometrů bude stát 65 miliard rublů (asi 19 miliard korun) a bude je financovat výhradně stát. Kabel se vyrábí v Murmansku z čínských optických vláken a ruských součástek.

Moskva usiluje o zlepšení nerovnoměrné komunikace a infrastruktury na dalekém severu, kde posílila svou vojenskou přítomnost, a také se snaží rozvíjet takzvanou severní námořní cestu u polárních břehů Ruska, aby se stala alternativou k hlavní námořní trase mezi Asií a Evropou přes Suezský průplav.

Soukromé firmy podobný projekt zastavily

Kabel bude vyžadovat propojení na globální komunikační síť, což by mohlo vyžadovat zahraniční investice, uvedl generální ředitel společnosti Morsvjazsputnik Andrej Kuropjatnikov. „Investiční partnerství za účelem rozšíření do Evropy a Asie představuje samostatný komerční projekt,“ upozornil. Jedná se podle něj se společnostmi v Asii, Evropě a USA.

Soukromé telekomunikační firmy Megafon a finský Cinial v květnu zastavily projekt Arctic Connect. Ten počítal s tím, že za miliardu dolarů spojí Helsinky s Tokiem přes sever Ruska. Megafon se ale dle zdroje agentury Reuters obával soupeření se státem a technických obtíží, kvůli nimž by plán byl nerentabilní.

Podle jiného zdroje ruská firma nezískala souhlas Moskvy kvůli obavám o národní bezpečnost. Megafon sdělil Reuters, že má veškeré státní souhlasy, které potřebuje, ale v květnu se rozhodl přezkoumat „strukturu a ekonomiku“ projektu, což ještě nějakou dobu potrvá.