Na Floridě identifikovali poslední oběť zříceného výškového domu, mrtvých je téměř stovka

Pátrací týmy našly pozůstatky poslední osoby, která se pohřešovala po zřícení dvanáctipatrové budovy v městečku Surfside v americkém státu Florida. Oznámila to podle agentury Reuters starostka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová s tím, že ostatky už byly identifikovány. Neštěstí si tak podle konečné bilance vyžádalo 98 životů. Budova se zhroutila v červnu.

Minulý pátek hasiči oficiálně ukončili pátrání po pohřešovaných v troskách. Na místě ale ještě zůstávali forenzní technici. Úřady tehdy podle agentury AP odmítly potvrdit, zda již našly nejspíš poslední chybějící ostatky, nebo ještě stále pátrají po těle pohřešované Estelle Hedayaové. Nyní agentura AP uvedla, že mladší bratr čtyřiapadesátileté Hedayaové potvrdil, že poslední oběť byla identifikována.

Budova Champlain Towers South se zhroutila 24. června. Záchranáři nacházeli v troskách přeživší jen v prvních hodinách po pádu budovy. Pátrací práce navzdory hrozbě pádu dosud stojící části budovy pokračovaly celkem měsíc.

Postup komplikoval požár, který vypukl pod sutinami, ale také vysoké teploty nad 35 stupňů, sluneční žár odrážející se od betonu a silné deště způsobené nedalekou tropickou bouří Elza. Jediným důvodem pro opuštění místa byly blesky.

Záchranné týmy prošly přes čtrnáct tisíc tun rozbitého betonu a výztuží, dokud neprozkoumaly všechny možnosti. Hasiči na místě sloužili dvanáctihodinové směny a spali přímo mezi troskami.

Na místě by mohl být nový dům, nebo památník

Příčina zřícení budovy, v které bylo 135 bytových jednotek, zatím stále není jasná, přestože podle odborného posudku z roku 2018 měla vážné závady. Ani o dalším osudu místa zatím není rozhodnuto. Někteří by chtěli opět postavil bytový dům, jiní navrhují vznik památníku k uctění obětí neštěstí, které patří k nejhorším nehodám staveb v dějinách Spojených států.

Kolaps budovy v Surfside přitáhl pozornost ke stavu dalších starších bytových komplexů. Kvůli obavám ohledně statiky byly v okrese Miami-Dade evakuovány další dvě výškové budovy a jedna historická.