Spojené státy podnikly nálety na proíránské milice v pohraničí Sýrie a Iráku

Americké ozbrojené síly v neděli podnikly nálety proti milicím podporovaným Íránem v pohraniční oblasti Iráku a Sýrie. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na Pentagon. Podle agentury AFP o život přišlo asi deset lidí. Nálety byly odpovědí na útoky bezpilotních letounů proti Američanům na základnách v Iráku. Irácká armáda americké útoky odsoudila jako narušení územní svrchovanosti, podobně se vyjádřila také syrská diplomacie. Ministr zahraniční USA Antony Blinken ale později tyto údery označil za nutný krok, jenž vyslal důležitý vzkaz.

Americké útoky se soustředily na oblast Al-Káim, která je v irácké provincii Anbár poblíž syrské hranice. Podle syrské agentury SANA přišlo o život dítě a tři lidé byli zraněni. Exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že v Sýrii je nejméně pět mrtvých a několik zraněných.

Vlivné milice Hašd Šaabí působící v Iráku a podporované Íránem přiznaly, že zemřelo několik jejich bojovníků. „Nebudeme mlčet k přítomnosti amerických okupačních sil, které tu jsou v rozporu s naší ústavou a parlamentním hlasováním. Krev svých mučedníků pomstíme,“ uvedla v prohlášení tato skupina, která zastřešuje další proíránské milice. Jedna z odnoží Hašd Šaabí podle agentury AFP oznámila, že o život přišli čtyři bojovníci.

Mluvčí irácké armády v pondělí útoky označil za narušení irácké svrchovanosti a odsoudil je. Americká armáda pomáhá iráckým kolegům v boji proti zbylým islámským radikálům a poskytuje výcvik. Syrská diplomacie nálety označila za „flagrantní porušení nedotknutelnosti syrského a iráckého území“. „Sýrie znovu vyzývá vládu USA, aby respektovala jednotu země a obyvatel Sýrie a Iráku a aby okamžitě zastavila tyto útoky na nezávislost obou zemí,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Americký ministr zahraniční naopak americké nálety proti Íránem podporovaným milicím v Iráku a v Sýrii označil za nezbytné. „Podnikli jsme nutnou, přiměřenou a cílenou akci, jejímž cílem je snížit riziko eskalace, ale také vyslat jasný a jednoznačný odstrašující vzkaz,“ řekl Blinken v Římě.

Cílem náletů byla operační zařízení a sklady zbraní

Cílem náletů byla operační zařízení a sklady zbraní na dvou místech v Sýrii a jednom místě v Iráku, uvedlo americké ministerstvo obrany. Nálety jsou podle Pentagonu dokladem toho, že prezident Joe Biden je odhodlán chránit americký personál. Nedělní útok je už druhá operace, již od nástupu do funkce nařídil v této oblasti. V únoru souhlasil s bombardováním cíle v Sýrii v reakci na raketové útoky v Iráku.

Před týdnem byla terčem dalšího útoku letecká základna Ajn al-Asad v Iráku, na níž působí američtí vojáci. USA tyto akce přisuzují právě místním milicím podporovaným Íránem.

Dva dny před napadením základny Ajn al-Asad se v Íránu konaly prezidentské volby, v nichž zvítězil ultrakonzervativec Ebráhím Raísí. Jeho zvolení oslavují nejradikálnější proíránské skupiny působící v Iráku, které dlouhodobě vedou kampaň proti americké přítomnosti v zemi.

Čtyři desítky útoků od začátku roku

Proti zařízením USA v Iráku od začátku letošního roku směřovaly již více než čtyři desítky útoků, uvedla AFP s tím, že terčem byla americká ambasáda v Bagdádu, základny s americkými vojáky nebo jimi najatými bojovníky či konvoje podporující snahy mezinárodní koalice zaměřené na boj proti džihádistům.

Podobné výpady se přitom v poslední době vyhrocují. Dříve k nim milice využívaly rakety nebo bomby umístěné na okraji silnic, od poloviny dubna však opakovaně zaútočily ozbrojenými bezpilotními letouny. Podobné výpady podnikají například proti Saúdské Arábii jemenští povstalci z řad Húsíů rovněž podporovaní Íránem.

Američané v Iráku znovu nasadili svoje systémy protivzdušné obrany Patriot. Nadále udržují v akci i systém C-RAM, jemuž se v minulosti podařilo sestřelit řadu raket. Zapojení nového prostředku protivzdušné obrany je podle AFP důkazem toho, že se Washington nového vývoje obává. Nedávno rovněž nabídl až tři miliony dolarů (64,7 milionu korun) za informace ohledně útoků proti americkým cílům v Iráku z poslední doby.