U pobřeží Srí Lanky se potopila loď s chemikáliemi a plastem. Hrozí únik paliva

U Srí Lanky se po dvanáctidenním požáru potopila kontejnerová loď naložená chemikáliemi. Hrozí únik stovek tun paliva. Do vod bohatých na život se vysypaly také plastové granule, které si mořští živočichové snadno spletou s potravou. Jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof v oblasti.

Loď MV X-Press Pearl plující pod singapurskou vlajkou požár postihl asi osmnáct kilometrů od Kolomba. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo. V patnácti stovkách kontejnerů bylo pětadvacet tun kyseliny dusičné a dalších chemických látek naložených v Indii.

Pětadvacetičlennou posádku, kterou tvořili mimo jiné Filipínci, Číňané, Indové a Rusové, se podařilo evakuovat poté, co loď zachvátil výbuch.

Ekologická katastrofa pohledem z vrtulníku. U Srí Lanky se potopila kontejnerová loď (zdroj: Sri Lanka Air Force)

Následný požár zničil většinu nákladu, znečistil okolní vody a dlouhý pás oblíbených srílanských pláží. Stopy ropy pozorovali lidé až u pláží města Negombo, které je vyhledávaným turistickým letoviskem a leží asi čtyřicet kilometrů od Kolomba. V nádržích lodi stále zůstávají stovky tun paliva.

Plavidlo rovněž přepravovalo tři kontejnery plastových granulí, které již pokryly osmdesát kilometrů západního pobřeží Srí Lanky. Plastové perličky představují nebezpečí pro mořské živočichy, kteří si je snadno spletou s potravou.

Havarovaná kontejnerová loď MV X-Press Pearl
Zdroj: Srílanské vzdušné síly/Reuters

Odtah se nezdařil

V úterý se podařilo plameny uhasit, ve středu srílanská vláda zakázala rybolov podél osmdesáti kilometrů pobřeží. Znečištění, které postihlo přes pět tisíc rybářských lodí, likvidují stovky vojáků. Srílanské úřady nehodu vyšetřují. Podle úřadů byl požár zřejmě způsoben únikem kyseliny dusičné, o němž posádka věděla, ještě než loď vstoupila do srílanských vod.

Ve středu se plavidlo začalo potápět. Nizozemská společnost Smit Salvage, která se specializuje na vyprošťování, se pokusila loď odtáhnout do hlubších vod dále od pobřeží, ale po několika hodinách snahu vzdala, protože záď plavidla klesla na mořské dno.

Ekoložka Ajantha Pereraová řekla BBC, že potopení je nejhorším scénářem pro životní prostředí. „Pokud se potápí, se všemi nebezpečnými látkami, kyselinou dusičnou a naftou, zničí v podstatě celé dno moře,“ popsala.

Úklid srílanských pláží po havárii lodi
Zdroj: Reuters/Dinuka Liyanawatte

Srí Lanka se připravuje na možnost, že z potopené lodi uniknou stovky tun nafty. Provozovatel lodi MV X-Press Pearl ujišťuje, že nepozoruje žádné náznaky hrozícího úniku, přičemž mnoho toxického materiálu už shořelo. Fotky z místa havárie nicméně ukazují nazelenalou vrstvu na hladině moře v okolí plavidla.

Srílanské úřady už avizovaly, že hodlají usilovat o nápravu a kompenzace. „Spočítáme cenu od počátku nehody a budeme požadovat odškodnění,“ avizoval ministr pro přístavy a jejich rozvoj Rohitha Abeygunewardene. Singapurské úřady předeslaly, že také spustily vyšetřování celé události.