Nevzdáme se a budeme se snažit dosáhnout nezávislosti našeho státu, řekl palestinský velvyslanec v Česku

Události, komentáře: Khaled M. Q. Alattrash, palestinský velvyslanec v ČR (zdroj: ČT)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by rád viděl, kdychom se vzdali, ale my to neuděláme a budeme se snažit o dosažení nezávislosti našeho státu, řekl v pořadu Události, komentáře palestinský velvyslanec v ČR Khaled M. Q. Alattrash k současnému kofliktu mezi Izraelem a palestinským Hamásem.

Izrael okupuje naši zemi, to je kořenem problému mezi židovským státem a Palestinci, uvedl velvyslanec. Zmínil, že palestinská vláda apeluje na deeskalaci a volá po zastavení agrese izraelské armády, která podle něj útočí na civilisty. Připomněl, že zemřelo více než dvě stě lidí a desítky velkých budov byly zničeny.

Zdroj současného konfliktu vidí v akci izraelské policie a armády, které na různých místech podle něj napadaly Palestince. Chtěly také vyhnat stovky lidí z jejich domovů, míní.

Zdůraznil i okupaci, ke které dochází na západním břehu Jordánu a v Gaze. Izraelci podle něj postupují tvrdě také proti Palestincům, kteří žijí v izraelských městech od roku 1948. Za řešení považuje, „abychom dosáhli nezávislého státu a byli schopni žít v míru s izraelským lidem“.

Horizont ČT24: Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár (zdroj: ČT24)

Kritizoval také, že Izrael nezačal s očkováním Palestinců a ani prý nedovolil, aby se na jejich území dostaly očkovací látky proti covidu-19. „Jedná se o zločiny proti lidskosti. Oni nás okupují více než 50 let,“ zopakoval. 

Velvyslanec rovněž hovořil o tom, že Gaza je nejzahuštěnější oblastí na světě, co se týče obyvatelstva. Za 15 let je podle něj pásmo považováno za vězení pod otevřeným nebem (v roce 2005 předal Izrael Gazu pod palestinskou samosprávu, poznámka redakce).  Ve snaze příblížit tuto záležitost českým divákům zmínil, že je to něco, jako bylo terezínské ghetto za druhé světové války.

Hovořil také o vyhánění Palestinců izraelskou armádou z jejich domů. „Na Západním břehu je více než šest set kontrolních stanovišť, kterými lidé musí procházet. Je to pro ně ponižující, je to okupace, která musí skončit a pak se vše napraví,“ dodal.

Moderátorka Jana Peroutková v této souvislosti řekla: „Jen pro pořádek, terezínské ghetto vypadalo úplně jinak.“

Velvyslanec rovněž několikrát uvedl, že Netanjahu je zkorumpovaný premiér, který chce zůstat u moci, a že kvůli němu dochází ke genocidě Palestinců.