Německo zakázalo tři uskupení, podezírá je z podpory Hizballáhu

Německo ve středu zakázalo činnost tří skupin, které místní úřady podezřívají z financování Íránem podporované radikální šíitské skupiny Hizballáh. Podle agentury Reuters to oznámilo německé ministerstvo vnitra s tím, že v souvislosti s novým zákazem policie podnikla několik razií v sedmi spolkových zemích.

„Kdo podporuje teror, nebude v Německu v bezpečí. Nehledě na to, pod jakou zástěrkou tito podporovatelé vystupují, nenajdou v naší zemi úkryt,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Německo na svém území zakázalo uskupení Hizballáh a zařadilo jej mezi teroristické organizace už loni v dubnu. Svůj krok tehdy zdůvodnilo tím, že skupina propaguje ozbrojený boj za použití teroristických prostředků a otevřeně vyzývá k násilnému zničení Izraele.

Středeční akce se týká tří skupin, jež podle úřadů vybíraly příspěvky pro „mučednické rodiny“ příslušníků Hizballáhu v Libanonu. Ačkoliv svou činnost maskovaly jako podporu náboženských a humanitárních cílů v Německu, podle ministerstva jí podporovaly ve skutečnosti útoky na Izrael.