Velká americká města se chystají na demonstrace proti násilí na amerických Asiatech

Zpravodaj ČT Miřejovský o chystaných demonstracích (zdroj: ČT24)

V USA se v úterý čekají další demonstrace na podporu amerických Asiatů, proti nimž se v zemi množí fyzické i jiné útoky. Téměř polovina z nich připadá na stát New York s početnou asijskou komunitou. Největší shromáždění se předpokládají v městech New York, Los Angeles a San Francisco.

Nejčastější důvody napadání této komunity jsou nenávist a rasismus, řekl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Zmínil statistiku, podle níž od března 2020 do března 2021 vzrostl počet těchto útoků téměř dvojnásobně na více než 6,5 tisíce. A to se jednalo jen o ohlášené případy.

Násilníci si často vyhlédnou staré muže či ženy, na které fyzicky zaútočí. Dalšími projevy jsou útoky proti jejich autům, včetně podpalování vozů, posprejování domů či slovní urážky. 

Nejrůznější orgány státu přicházejí s mnohými projekty proti těmto projevům. Situaci však ztěžuje i to, že aktivisté z této komunity obviňují bezpečností složky, že je dostatečně nechrání a že se k nim nemohou dovolat.

Útoky afroamerických mladíků

„Je zde ještě jedna věc, o které se v USA moc nemluví. A to, že mnohé útoky proti Asiatům mají na svědomí afroameričtí mladíci. A zdá se, že mnoho policistů a policistek se v daném případě bojí rázně zasáhnout, aby nebyli obviněni z rasismu vůči afroamerické komunitě,“ zmínil zpravodaj.

Odměna za informace o podezřelém muži
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Někteří akvitisté dávají vinu i bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který v souvislosti s pandemií covidu hovořil o čínském viru či použil obměněné spojení „kung-flu vir“ (flu znamená chřipku). Sám Trump ovšem jejich obvinění zásadně odmítal s tím, že vždy mluvil o vině Číny, která dostatečně nezasáhla proti šíření tohoto viru. 

„Je otázka, jak to vnímali lidé, kteří ho poslouchali,“ uvedl Miřejovský. Dodal také, že za útoky může stát i to, že asijská komunita, byť velmi rozmanitá, je nejrychleji rostoucí etnickou skupinou v USA. Má zhruba 21 milionů členů a tvoří až 6,5 procenta americké populace. 

Zpravodaj rovněž řekl, že o rostoucím rasismu, hněvu a nenávisti mluví také další etnické či náboženské skupiny. V New Yorku jsou například v poslední době napadáni ve zvýšené míře i Židé. 

Horizont ČT24: Vlna útoků na Američany asijského původu (zdroj: ČT24)