Nizozemští dobrovolníci vyrazili na dovolenou. Vědcům dávají klíčová data o covidu-19

Horizont ČT24: Nizozemský experiment (zdroj: ČT24)

První den mají za sebou nizozemští turisté na řeckém ostrově Rhodos. Jejich pobyt má pomoci bezpečně organizovat v době pandemie hromadné akce. Je totiž součástí speciální série experimentů, která má dovést společnost zpět do běžného života. Pokusy zahrnují třeba i uspořádání fotbalového utkání, koncertu nebo divadelního představení.

Ruch letiště, cestovní nadšení a vidina slunného Středomoří – na první pohled letecký zájezd téměř stejný jako před pandemií. Ve skutečnosti dovolená ve jménu vědy. A další z řady propracovaných experimentů podporovaných nizozemskou vládou. „Jsme na letišti, byli jsme na PCR testu a myslím, že výsledky budou v pořádku. Zaregistrujeme se a můžeme do Řecka,“ popisuje průběh jedna z dobrovolnic Amy Smuldersová.

Zájem o experiment byl obrovský, vědcům se přihlásilo pětadvacet tisíc lidí. Nabídka byla pro mnohé více než lákavá. Místo přísných karanténních opatření v Nizozemsku mohli prožít pobyt v luxusním resortu se službami all-inclusive na řeckém Rhodosu. K dispozici mají úspěšní dobrovolníci šest restaurací a tři bazény. „Dlouho jsme nebyli na dovolené. Uvidíme, jestli si ji užijeme i s restrikcemi,“ shrnuje dobrovolník Joost Post.

Celá dovolená má ovšem háček. Dvě stovky účastníků nesmí za celých osm dní opustit hotel. Pláž, která je jen pár ulic daleko, je pro ně zakázané území. Musí také neustále dodržovat půldruhého metru velké rozestupy. Jen tak mohou vědci v ideálních podmínkách sledovat, jak se případná nákaza šíří.

„Jsme rádi, že jsme se do toho zapojili a získáme tak vhled. Zkušenosti pak můžeme sdílet s celým cestovním průmyslem,“ komentuje experiment mluvčí cestovní kanceláře Sunweb Martine Langeraková.

Do divadla, na festival, do statistik

„Mají za úkol potvrdit, kolik mají lidé kontaktů, jak se pohybují, ale i to, že takovéto aktivity jsou v případě masového testování bezpečné,“ vysvětluje účel nizozemského experimentu evoluční virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Doplňuje, že podobné studie slouží ke sběru dat pro matematické modely, podle nichž se následně dá rozvolňovat.

Odborníci turisty průběžně na koronavirus testují. Po návratu ještě budou muset strávit nejméně pět dní v karanténě. Podobně badatelé zkoumají dobrovolníky i v dalších prostředích. Pět set šťastlivců pustili třeba do divadla. Stačilo předložit negativní PCR test, změřit si teplotu a hlediště už vypadalo jako v předpandemické době.

„Chceme měřit dobu kontaktu a vzdálenost mezi lidmi na těchto událostech. Je to důležité pro určení toho, jaká jsou rizika a kdy mohou nastat,“ popisuje zástupce projektu Fieldlab Pieter Lubberts.

Vědci testují už i masovější akce. Výjimečně povolili například festival taneční hudby, kam dorazilo zhruba patnáct set návštěvníků. S pomocí speciálních zařízení pak experti sledovali jejich kontakty. Výsledky experti nyní vyhodnocují, sami ale doufají, že jim pomohou nalézt cestu do normálního života.