Za loňské sestřelení ukrajinského letadla Írán obvinil deset lidí

V Íránu bylo kvůli loňskému sestřelení ukrajinského civilního letadla obviněno deset lidí. Informovala o tom íránská agentura ISNA. Revoluční gardy sestřelily letadlo raketami země-vzduch a v jeho troskách zahynulo 176 lidí.

Podle íránských vyšetřovatelů to byl omyl protivzdušné obrany, která letadlo považovala za oprávněný cíl palby. 

O deseti obviněných informoval podle ISNA dosluhující vojenský prokurátor Gholámabbás Torkí při předání úřadu svému nástupci Náserovi Serádžovi. Jména obviněných Torkí nezveřejnil.

Letadlo mířící do Kyjeva bylo sestřeleno loni 8. ledna krátce po startu z Teheránu a Írán tři dny svou vinu na pádu stroje popíral. Nakonec ale přiznal, že šlo o „katastrofální omyl“ bezpečnostních sil. Íránská agentura civilního letectví vydala konečnou zprávu vyšetřovatelů letos v březnu, ale Ukrajina s ní nesouhlasí. Podle ní Írán pravou příčinu neštěstí zatajuje. Už loni íránská vláda slíbila vyplatit rodinám mrtvých po 150 tisících dolarech (3,2 milionu korun).

Neštěstí se stalo v době vyhroceného napětí, krátce po americkém útoku na íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu a v den, kdy Írán zaútočil raketami na americké cíle v Iráku v odvetě za generálovu smrt. V předběžných zprávách vyšetřovatelů Írán uváděl, že protivzdušná obrana civilní letadlo omylem považovala za americkou řízenou střelu.