Laschet bojuje o kancléřství, tvrdě se pustil do Merkelové a její vlády

Horizont ČT24: Laschet bojuje o kancléřskou kandidaturu (zdroj: ČT24)

Dva týdny po neúspěchu v zemských volbách propukl naplno spor mezi vedením německé vládní strany CDU. Její bývalá šéfka a dosluhující kancléřka Angela Merkelová vyčetla současnému předsedovi Arminu Laschetovi špatné zvládání koronavirové krize. Laschet, který chce Merkelovou na podzim v kancléřské funkci nahradit, jí tvrdou kritiku oplácí.

Nástup Armina Lascheta do čela CDU poznamenaly korupční skandály kvůli předraženým nákupům respirátorů a roušek i nezdar v březnových volbách do zemských sněmů Bádenska-Württemberska a Porýní-Falce.

„Říkám to jasně a otevřeně: výsledky strany jsou pro CDU zklamáním,“ prohlásil. Za jednoho z viníků neúspěchu nepřímo označil kancléřku Merkelovou. Laschet proto nevynechává žádnou příležitost ke střetu. S dalšími zemskými premiéry přiměl Merkelovou vycouvat z návrhu na zavedení tvrdého lockdownu přes velikonoční svátky.

Boj na několika frontách

Armin Laschet nehraje o nic menšího než křeslo kancléře. K jeho získání se musí jasně vymezit vůči Angele Merkelové a v očích voličů se stát její přijatelnou náhradou. Zároveň ale nesmí poškodit už tak pochroumané preference CDU.

Ty se z lednových 36 procent pod tíhou korupčních skandálů a rostoucího počtu nakažených koronavirem propadly na 29 procent. Laschet proto ve svém Severním Porýní-Vestfálsku, v souladu s průzkumy nálad veřejnosti, naplánoval mírné rozvolnění koronavirových opatření.

„Viděli jsme chyby ve zvládání pandemie, přešlapy našich vlastních lidí a jejich egoismus. Já vám dnes říkám: Tomu učiníme přítrž,“ slíbil.

V cestě do čela spolkové vlády musí Laschet bojovat hned na třech frontách: vymezit se vůči současnému vedení země, vypořádat se s rivaly v sesterské CSU, jejíž předseda Markus Söder by mohl o kancléřské křeslo usilovat také, a nakonec na podzim porazit sílící Zelené a sociální demokraty.