Německo odstraní Česko z listiny oblastí s výskytem koronavirových mutací

Německo vyřadí Českou republiku, Slovensko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru. V pátek to oznámil německý Institut Roberta Kocha s tím, že se tak stane v neděli. Obě země i region byly na listinu oblastí zařazeny v polovině února. Německo však i nadále považuje Česko za oblast s vysokou mírou infekce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že řidiči kamionů budou od stejného termínu moci vstupovat i z Německa do ČR bez testu.

„Přinese to úlevu jak pro tranzit, tak pro dopravce a nejspíše i pendlery, pokud Sasko a Bavorsko uplatní možnost rozšířit oblast výjimek z karantény,“ řekl o změnách v německém hodnocení český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Sasko s Bavorskem nyní umožňují dojíždět za prací těm pendlerům, kteří jsou považováni za nezbytné. Týká se to především zdravotníků, energetiků či pracovníků v telekomunikačním sektoru. Sasko přistupuje k přeshraničním pracovníkům volněji a vstup umožňuje všem, které zaměstnavatel označí za nepostradatelné. I tak ale konečný souhlas dávají okresní úřady.

Velkou změnou pro cesty do Německa bude možnost zkrátit desetidenní karanténu po pěti dnech dalším negativním testem. Sasko s Bavorskem pro oblasti s mutacemi vyžadují dvoutýdenní izolaci, kterou není možné testem zkrátit. Nadále platí, že pro vstup do Německa bude nezbytný negativní test.

V neděli odpadne i omezení o přeshraniční dopravě

Nové hodnocení Česka otevírá více možností pro přeshraniční dopravu. Německé karanténní nařízení zakazuje leteckým, autobusovým i železničním dopravcům až na výjimky přepravu cestujících z oblastí s mutacemi. Zákaz se nevztahuje na německé občany a cizince, kteří v Německu žijí. Toto omezení již od neděle nebude pro cesty z Česka platit.

Německo spolu se zařazením Česka a Tyrolska mezi oblasti s mutacemi obnovilo na společné hranici stále kontroly, což učinilo na výslovnou žádost Saska a Bavorska.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí Německo od půlnoci ze soboty na neděli uvolní pro Čechy také průjezd pozemní dopravy přes své území bez testů. Resort upozornil, že rozvolnění se dotkne zejména nákladní dopravy, nyní povinné testování způsobovalo na hranicích velké komplikace.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Viděli jsme kolony stovek kamionů na hranicích, v zimě museli na testování či hraniční kontrolu čekat hodiny. Opakovaně jsme proti tomu protestovali, podpořily nás i další státy. Zrušení této podmínky proto přinese větší plynulost přeshraniční dopravy nejen v Česku, ale po celé Evropě,“ komentoval rozvolnění ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Bude možno, aby například řidiči kamionů vstupovali do Německa bez testu. Ke stejnému dni, kdy toto opatření země zruší, bude zrušeno pro řidiče kamionů i na vstupu do České republiky,“ řekl v pátek večer Blatný.

K příjezdu do Německa je potřeba mít negativní test

Turismus ale i nadále možný nebude, nezbytné cesty do Německa budou dál podmíněné jak negativním testem, tak nástupem do karantény. „Tranzit bez nutnosti předložení testu se vztahuje i na cesty na německá letiště. Naopak při příletu do Německa musí mít cestovatel negativní test už před nástupem do letadla,“ uvedl tiskový odbor. 

V jiných případech povinnost předložit negativní test při vstupu do země přetrvá. Test nesmí být starší více než 48 hodin. Poté je třeba nastoupit desetidenní karanténu, kterou lze ukončit nejdříve pátý den negativním testem. Cestující mají také povinnost se zaregistrovat v elektronickém formuláři.