Systematickým přesidlováním Ujgurů Peking usiluje o rozklad komunity, upozornila BBC na čínskou studii

Horizont: Přesidlování Ujgurů (zdroj: ČT24)

Čína se systematickým přesidlováním Ujgurů snaží o jejich rozptýlení a celkový rozklad komunity, vyplývá podle BBC mimo jiné z čínské studie, která byla omylem krátce zveřejněna na internetu. Peking se brání, že pracovní nabídky v často velmi vzdálených oblastech mají muslimskou menšinu vyvést z chudoby.

Podle BBC je jedním z důkazů systematického přesidlování Ujgurů reportáž, kterou čínská státní televize odvysílala před čtyřmi lety. 

Záběry ukazují nábor pracovníků pro textilní společnosti do čtyři tisíce kilometrů vzdálené provincie An-chuej na východě země. Dobrovolně se za dva dny nikdo nepřihlásil, a tak šli zástupci centrální vlády dům od domu. Místní se snažili přesvědčit nejrůznějšími argumenty.

„Pokud zůstaneš doma, budeš žít jako tvoje sestry. Brzy se vdáš a nikdy odsud neodejdeš,“ apeloval například na mladou dívku zástupce provincie An-chuej pro Sin-ťiang Čang Po.

Devatenáctileté děvče bylo tehdy čerstvě po maturitě a v očích úřadů ideální kandidátka pro přesun. „Pokud půjdou společně i ostatní z vesnice, tak půjdu taky. Když nepůjde nikdo, nepůjdu ani já,“ odpověděla s pláčem. 

Jinou dívku se vládní úředníci snažili získat slibem, že bude pracovat mezi svými. „Všichni tito mladí lidé jsou jako ty. Jsou ze stejného okresu. Vidíš, tady je zástupce vaší vesnice. Ti s vámi v továrnách žijí,“ argumentoval Čang Po. 

Utajovaná zpráva

V roce 2018 vznikla v Číně zpráva o dopadu přesouvání Ujgurů, která – ač určená pro ty nejvýše postavené představitele komunistické strany – byla pár měsíců i na internetu.

Podle ní je relokace členů menšiny za pracovními místy důležitou metodou ovlivňování myšlení a začlenění Ujgurů do většinové společnosti. Zároveň také vede ke snížení hustoty jejich populace doma.

Peking se pomocí řady videí už několik let snaží ukázat, že v převýchovných táborech je vše v pořádku. Realita je ale podle novějších svědectví zcela odlišná. Proti útlaku svého etnika se staví Ujgurové v exilu i západní vlády. Za genocidu situaci naposledy nazvaly parlamenty Kanady i Nizozemska.

OSN kvůli porušování lidských práv požaduje, aby Čína umožnila do Sin-ťiangu vstup pozorovací misi. Že by ji Peking na své území vpustil, ale není podle sinologa Ondřeje Klimeše z Orientálního ústavu Akademie věd ČR příliš reálné. „ A i kdyby k tomu náhodou došlo, tak velmi těžko bude této misi umožněno poznat skutečný stav věcí,“ poznamenal.