Tisíce lidí uctily v Moskvě památku zavražděného opozičního politika Němcova

Několik tisíc lidí si v centru Moskvy připomnělo šesté výročí zavraždění opozičního politika Borise Němcova. Lidé pokládali květiny na mostě poblíž Kremlu, kde byl 27. února 2015 zastřelen. Podle agentury Reuters bylo na místě jen málo policistů.

Skupina Bělyj sčjotčik, která monitoruje účast na protestech, odhaduje, že se akce odpoledne zúčastnilo zhruba 4600 lidí.

Letošní pietní vzpomínka na Němcova, který byl v 90. letech krátce ruským vicepremiérem, se konala nedlouho poté, co stoupenci opozice v ruských městech demonstrovali proti uvěznění jiného kritika Kremlu Alexeje Navalného. Při těchto demonstracích bylo zadrženo více než 11 tisíc lidí.

Podle agentury DPA nadace Borise Němcova oznámila, že udělila Němcovovu cenu právě Navalnému za občanskou odvahu při obraně demokratických hodnot.

Účast byla povolena

Přestože protivládní protesty mají do jara pauzu, opozice vyzvala Moskvany, aby se zúčastnili uctění památky Němcova při dodržování rozestupů a s rouškami. Několik dobrovolníků účastníkům akce rozdávalo pokrývky nosu a úst.

Moskevské úřady s poukazem na koronavirovou pandemii odmítly žádost o konání průvodu, ale shromáždění je povolené. Podle ruských tiskových agentur se ho zúčastnili i velvyslanci několika západních zemí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken k výročí zavraždění Němcova vydal prohlášení, v němž USA vyjadřují „hluboké znepokojení“ z údajné netolerance Ruska vůči svobodě vyjadřování. „Ti, kteří brání své svobody a demokracii v Rusku, jsou nadále terčem útoků a vražd. Ruský lid si zaslouží něco lepšího,“ uvedl Blinken.