Polský zákon o potratech začal platit. V zemi proti němu pokračovaly druhým dnem protesty

Události: Protesty v Polsku (zdroj: ČT24)

Polský veřejný ochránce lidských práv Adam Bodnar ve čtvrtek kriticky reagoval na rozhodnutí ústavního soudu, které znemožňuje přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu a svým dopadem v Polsku prakticky vylučuje legální interrupce. Uvedené stanovisko vstoupilo v platnost ve středu. V ulicích polských měst pak ve čtvrtek druhým dnem pokračovaly protesty proti verdiktu ústavního soudu.

„Protestujeme, protože vláda nás, ženy, opět zklamala. Protestujeme, abychom vyjádřily náš hněv a naši nespokojenost. Polsko by mělo být pro každého, i pro ženy, které by měly mít svobodu se rozhodnout, kdy chtějí rodit,“ řekla televizi TVN 24 jedna z demonstrantek ve městě Rzeszów na jihovýchodě země. Demonstrace se konaly také ve Varšavě, Lublinu, Poznani, Lodži a Katovicích, dodala televize.

Demonstrantky ve Varšavě před sídlem ústavního vylily červenou barvu jako krev na dlažbu a boty policistů, vylíčil opoziční list Gazeta Wyborcza. „Plodová voda odtekla, porodíme revoluci!“ hlásal jeden z transparentů. „Svobodu, rovnost a potrat na požádání!“ skandovaly demonstrantky, jejichž počet list odhadl na několik stovek.

Podle zpravodajského serveru Onet došlo i na potyčky s policií, která zadržela několik lidí, kteří vtrhli do sídla soudu.

K čemu došel ústavní soud

Ústavní soud loni v říjnu dospěl k závěru, že umělé ukončení těhotenství kvůli poškození nebo vývojovým vadám plodu porušuje ústavu, a to dokonce i když jde o natolik závažný případ, že není šance na přežití po narození.

Toto usnesení následně vyvolalo hromadné protesty, nicméně verdikt začal platit až nyní ve středu poté, co soud oznámil jeho odůvodnění a vláda judikát zveřejnila ve sbírce zákonů.

Postoj nejvyššího justičního orgánu v Polsku prakticky znemožňuje téměř všechny interrupce. Od nynějška by měly být povolené jen potraty při ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu. Avšak v zemi byly v minulých letech důvodem většiny umělých přerušení těhotenství právě vývojové vady plodu.

Odůvodnění rozsudku ústavního soudu znamená pro ženy rostoucí drama. Stát chce dále omezit jejich práva, riskovat jejich životy a odsoudit je k utrpení. Proti tomuto útoku se staví občanská společnost.
Adam Bodnar
polský ombudsman

Mezi kritiky verdiktu nejvyššího justičního orgánu Polska se zařadil mimo jiné i Evropský parlament.

Organizace Amnesty International (AI) upozornila, že žádné zákazy potratům nikdy nezabránily. „Místo toho přispějí pouze k poškození zdraví žen tím, že zahánějí potraty do ilegality nebo nutí ženy cestovat do zahraničí, aby se dostaly k potratové péči, kterou potřebují a na kterou mají právo,“ uvedla podle agentury AP poradkyně AI Esther Majorová.