Otcové zakladatelé i Rosa Parksová. Biden změnil dekorace Oválné pracovny

Události: Biden si upravil Oválnou pracovnu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden už vybavil Oválnou pracovnu novými dekoracemi. Na úpravy ostře sledovaného prostoru měli zaměstnanci Bílého domu jen několik hodin. Nový šéf je vyslal do depozitáře. Vrátily se závěsy z doby Billa Clintona a z jeho éry pochází i modrý koberec, jenž nahradil béžový Donalda Trumpa.

Pracovnu zdobí známá patriotická olejomalba The Avenue in the Rain z roku 1917, která zobrazuje newyorskou ulici Pátou Avenue s americkými vlajkami. Obraz v pracovně visel za Trumpa, Baracka Obamy i Clintona. Symboliku nesou i jiné obrazy a dekorace. Zmizel například portrét Andrewa Jacksona, prezidenta, který stál za vytlačením amerických indiánů z jejich půdy.

Přibyl naopak obraz osvoboditele otroků, prezidenta Abrahama Lincolna, prezidenta F. D. Roosevelta nebo otců zakladatelů Thomase Jeffersona a Alexandera Hamiltona, dvou rivalů, kteří dokázali spolupracovat.

Na prominentním místě je také podobizna státníka a vědce Benjamina Franklina, kterou podle CNN zapůjčila galerie umění Smithsonova institutu. Vědu a výzkum zastupuje i kámen z Měsíce. Zarámované osobní fotografie připomínají rodinu nového prezidenta a na katolickou víru, u amerických prezidentů poměrně netypickou, odkazuje snímek s papežem Františkem.

Chybí Churchill i armádní vlajky

Busty reprezentují boj za občanská práva. Bidenovu Oválnou pracovnu zdobí Rosa Parksová, která odmítla v autobuse pustit bělocha, i když podle rasové segregace měla, nebo senátor Robert Kennedy, jenž připravoval zákony o lidských právech a byl jednou z klíčových postav při řešení kubánské krize v roce 1962.

Oválná pracovna – srovnání
Zdroj: ČT24/Reuters


Doplňuje je busta vůdce afroamerického hnutí za občanská práva Martina Luthera Kinga, jehož spolu s Lincolnem vystavoval už Obama. Za židlí pak má Biden hispánského odborového předáka Cesara Chaveze, který bojoval za lepší mzdy zemědělských dělníků. Chavezova vnučka je také členkou Bidenovy administrativy.

Další busty zobrazují například bývalou první dámu Eleanor Rooseveltovou či senátora Daniela Webstera. Podle CNN naopak chybí busta Winstona Churchilla obviňovaného kritiky z rasistického přístupu k obyvatelům britských kolonií. Zmizely také armádní vlajky.

Obsah Trumpova dopisu Biden zatím zveřejnit nechce

Co se nezměnilo, je předmět v centru moci, kterým je šestisetkilogramový dubový pracovní stůl. Biden měl na výběr ze šesti různých variant, ale stejně jako jeho předchůdci si ponechal stůl z 19. století ze dřeva britské královské lodi Resolute (Rozhodnost).

Na Bidenově stole už byla k vidění sada per a šálek s podšálkem. I to podle CNN představuje rozdíl oproti Trumpovým zvyklostem. Trump rád pil dietní kolu, a jen málokdy byl vyfotografován s čajem nebo kávou. Původně také používal tradiční pera, postupně ale začal úřední dokumenty podepisovat tlustšími zvýrazňovači. Nový prezident je usazen na tmavě hnědém koženém křesle, Trump používal červené.

Biden novinářům potvrdil, že mu na stole jeho předchůdce zanechal vzkaz. Jde o zvyklost každého odcházejícího státníka z Oválné pracovny. „Prezident mi tu nechal velmi vlídný dopis,“ sdělil k tomu Biden. K obsahu listu se ale zatím nevyjádřil, protože šlo o dopis soukromý. Jeho obsah tak americký prezident nechce zveřejnit dřív, než si s Trumpem promluví.