Indonéské námořnictvo vylovilo černou skříňku zříceného letadla

Potápěči indonéského námořnictva vylovili z Jávského moře černou skříňku Boeingu 737-500, který v sobotu havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Informovala o tom s odvoláním na mluvčího námořnictva agentura Reuters.

Indonéský Národní výbor pro bezpečnost dopravy (KNKT) očekává, že informace ze zařízení pro nahrávání komunikace v kokpitu a ze zapisovače letových údajů získá do tří dnů. Zatím není jasné, proč stroj spadl.

Letadlo místních aerolinek Sriwijaya Air zmizelo z obrazovek radarů v sobotu čtyři minuty po startu z hlavního letiště v Jakartě. Na palubě bylo 62 lidí, včetně několika dětí. Let mířil do města Pontianak v západní části ostrova Borneo, zhruba 740 kilometrů od Jakarty.

Potápěči našli další pozůstatky a různé předměty, včetně peněženek s osobními doklady. Na pátrání se podílí 3600 záchranářů, 13 helikoptér a přes 70 plavidel. Záchranné týmy na pevninu dosud vyslaly přes 70 kontejnerů s lidskými pozůstatky, které čekají na identifikaci. První oběť indonéské úřady identifikovaly v pondělí.

Havarované letadlo bylo v provozu 27 let, dříve sloužilo ve Spojených státech. Šéf Sriwijaya Air dříve uvedl, že stroj byl po technické stránce v pořádku a ještě v sobotu před nehodou podnikl další let. Poslední inspekcí prošel v polovině prosince, píše zpravodajský server BBC.