Při středečním masakru na západě Etiopie zemřelo přes dvě stě lidí. Jsou mezi nimi i děti

Středeční masakr na severozápadě Etiopie, při němž čtyři desítky ozbrojenců v noci zapalovaly domy vesničanů, si vyžádal 207 obětí na životech, mezi nimiž jsou i děti. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura DPA. Dosud se uvádělo přes sto obětí. Regiony hlavně na severu a západě Etiopie jsou už týdny zmítány etnickým násilím.

Ozbrojenci ve středu útočili na spící vesničany na severozápadě Etiopie ve státě Benišangul-Gumuz, zapalovali jejich domy a vraždili je střelnými zbraněmi i noži. Podle organizace Amnesty International byli cílem útoku zřejmě příslušníci etnické menšiny v regionu. Útočníky pak zabily bezpečnostní složky, informoval s odvoláním na místní média server BBC.

Útok se odehrál den poté, co oblast navštívil etiopský premiér Abiy Ahmed. Vláda tohoto čtyřiačtyřicetiletého politika, který patří k většinovému etniku Oromů a který se úřadu ujal v roce 2018, vede od počátku listopadu ozbrojený konflikt s povstalci v severoetiopském státě Tigraj. Oromové tvoří asi třetinu etiopské populace.

Oznámení termínu parlamentních voleb

Tigrajská lidová osvobozenecká fronta (TPLF) byla po čtvrtstoletí dominantní stranou ve vládní koalici, vliv na vedení země ale ztratila s příchodem premiéra Ahmeda. Ten zahájil ve stomilionové Etiopii demokratické reformy a dojednal také mírovou smlouvu se sousední Eritreou, za což loni dostal Nobelovu cenu za mír.

Ve snaze uklidnit situaci vláda v pátek oznámila, že se pátého června příštího roku uskuteční parlamentní volby, letos několikrát odložené kvůli pandemii covidu-19.