Slovenská policie obvinila z korupce exministra hospodářství Žigu

Bývalého slovenského ministra hospodářství a nyní nezařazeného poslance Petera Žigu policie obvinila z korupce. Vyplývá to z oznámení policejního prezidia. Žiga byl místopředsedou sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica. Policie dříve v různých kauzách obvinila již několik představitelů různých institucí z dob vládnutí této strany.

Policie celé jméno obviněného poslance nezveřejnila, podle iniciál ale jde o Žigu. Podle listu Denník N stíhaná bývalá náměstkyně ministra spravedlnosti za Smer-SD a někdejší soudkyně Monika Jankovská vypověděla, že jejím prostřednictvím se Žiga pokusil částkou 100 tisíc eur (2,6 milionu korun) podplatit soudkyni nejvyššího soudu, která rozhodovala ve sporu státu a společnosti Slovenské elektrárne o provozování vodní elektrárny na Dunaji.

Podle Jankovské soudkyně úplatek nepřijala. Sama soudkyně tvrdila, že v souvislosti s jejím rozhodováním jí nikdy nebyl nabídnut úplatek. Slovenské soudy v kauze zmíněné elektrárny rozhodly ve prospěch státu.

Podle dřívějších informací slovenských médií policie výměnou za úplatek v minulosti nestíhala vzdáleného Žigova příbuzného. Exministr na začátku prosince popřel, že by v kauze ovlivňoval vyšetřování.

Žiga se stal ministrem hospodářství v roce 2016, tuto funkci zastával do březnového nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče. V letech 2012 až 2016 byl ministrem životního prostředí. Po porážce Smeru-SD v únorových parlamentních volbách Žiga přestoupil do nové strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), jejímž šéfem se stal rovněž někdejší místopředseda Smeru a bývalý předseda vlády Peter Pellegrini.

Slovenská policie po letošních volbách již obvinila v různých kauzách někdejší vedení policie, vysoké úředníky včetně někdejších šéfů státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury, která například vyplácí dotace farmářům. Stíhání čelí také více než desítka současných či bývalých soudců a obviněn byl také šéf elitní složky prokuratury.