Do USA míří karavana migrantů z Hondurasu. Z domovů je vyhnaly hurikány

Horizont ČT24: K hranicím USA se blíží vlna migrantů ze Střední Ameriky (zdroj: ČT24)

Spojené státy čelí další vlně migrace, k jejich hranicím se skrze Mexiko blíží karavana migrantů, která opustila Honduras kvůli hurikánům. Snížení počtu nelegálních přistěhovalců v USA bylo dříve plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda by se ale s novou nastupující administrativou mohla míra přistěhovalců naopak zvýšit.

Dav lidí vyrazil na sever do Spojených států poté, co minulý měsíc v Hondurasu udeřily hned po sobě dva hurikány a tisíce obyvatel ztratily střechu nad hlavou. „Míříme do Spojených států, protože jsme ztratili vše. Chci se nového prezidenta USA zeptat za všechny migranty, zda nám pomůže. Už takto nemůžeme žít,“ tvrdí jeden z nich Juan Fernandez.

Karavana stovek uprchlíků do Spojených států nemíří poprvé. Loni se k americko-mexické hranici vydaly dokonce desítky tisíc lidí. Podle mexické administrativy by se k nynější karavaně mohly v příštích měsících přidat další migranti. „Ano, zvýší se jejich počet. Musíme ale počkat, až v lednu nastoupí nová americká vláda. Pak s ní zahájíme dialog,“ řekl Ebrard.

V USA je teď podle úřadů zhruba jedenáct milionů nelegálních přistěhovalců. Trump chtěl neustálé navyšování jejich počtu v zemi srazit, symbolem toho se přitom měla stát zeď na americko-mexické hranici.

Biden chce pomoci zemím ve Střední Americe

Nově zvolený prezident Joe Biden ale sliboval některá z Trumpových protiimigračních opatření změnit už během volební kampaně. V prvních 100 dnech jeho mandátu by například neměla platit nařízení o deportaci. „Když se stanu prezidentem, okamžitě ukončíme Trumpův útok na důstojnost přistěhovaleckých komunit. Obnovíme naše morální postavení ve světě a naši historickou roli bezpečného útočiště pro uprchlíky a žadatele o azyl,“ řekl Biden.

Chudoba se letos v mnoha zemích Střední Ameriky prohlubovala, tamním státům se rovněž nedaří zkrotit korupci a násilí. Biden chce proto na zlepšení jejich ekonomiky a bezpečnosti vyčlenit až čtyři miliardy dolarů. Dopady takových kroků by se ale podle Mexičanů mohly projevit až za dlouhou dobu a po novému šéfovi Bílého domu tak žádají okamžitou finanční pomoc.