Francouzští rybáři mají obavy. Brexit bez dohody může pohřbít jejich živnost

Události: Francouzští rybáři se obávají tvrdého brexitu (zdroj: ČT)

Už od ledna Spojené království přestane být definitivně součástí Evropské unie. Mezi Londýnem a Bruselem tak intenzivně probíhají jednání, aby se předešlo takzvanému tvrdému brexitu, tedy „rozvodu“ bez dohody. Palčivým tématem, ve kterém se obě strany rozcházejí, je rybolov.

Rybolov je základním zdrojem obživy pro třicet tisíc rybářů a jejich rodiny od Calais až po pobřeží Bretaně, celý sektor je v krizi nejen v důsledku epidemie koronaviru, ale také proto, že počet ryb v mořích výrazně klesá.

Řada francouzských rybářů navíc loví v britských vodách. V době, kdy Spojené království bylo součástí Evropské unie, to nebyl žádný problém. Teď ale hrozba brexitu bez dohody ohrožuje jejich živnost. Lovili by totiž v mnohem menším pobřežním pásmu a navíc by se potkávali s loděmi z jiných zemí, pro které by zákaz platil stejně.

„Můj bratr stráví osmdesát procent času v britských vodách. Platýze, kraby, ale i další ryby loví právě tam,“ svěřila se zpravodajovi ČT Janu Šmídovi Francouzka, která pracuje na rybářském trhu přes dvacet let.

Studio ČT24: Nastává rozhodující fáze ve vyjednávání obchodní dohody (zdroj: ČT24)

„Ze strany francouzských rybářů je ten tlak naprosto pochopitelný. Nechtějí přistoupit (v otázce brexitu) na žádné kompromisy –⁠ protože vztah, který je v současnosti, jim vyhovuje naprosto nejvíce. Mají přístup do britských vod, a pokud by ho ztratili, tak by pro ně byla situace úplně jiná,“ zhodnotil situaci zpravodaj ČT Šmíd.

Úpadek rybolovu by měl navíc negativní dopady na podnikání, které na tento obor navazuje a tedy i na ekonomiku celého regionu. „Nejde pouze o rybáře, ale o celé odvětví zpracovatelského průmyslu rybích produktů, včetně ryb z Anglie, ročně se jedná o 450 tisíc tun,“ podotkl starosta města Boulogne a bývalý ministr Fréderic Cuvillier.

Zbývají dny

Zástupcům Británie a EU na rozhovory o budoucích vztazích po brexitu zbývá několik posledních dnů. Obě strany chtějí mít o osudu možné dohody jasno nejpozději do neděle. Británie evropský blok opustila letos v lednu a přechodné období zajišťující platnost dosavadních pravidel skončí 31. prosince letošního roku.

Pokud obě strany v nejbližších dnech nenajdou shodu v otázce budoucích obchodních vztahů, aby pak případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

Neexistence dohody upravující řadu oblastí vzájemných vztahů mezi Británií a sedmadvacítkou může například rovněž ovlivnit leteckou dopravu.