Za útoky na německé vlaky udělil rakouský soud doživotí

Vídeňský zemský soud uložil trest doživotního vězení 44letému Iráčanovi, kterého usvědčil jako neúspěšného atentátníka ve jménu teroristické organizace Islámský stát. Muž v roce 2018 podle soudu v Německu podnikl čtyři pokusy o vykolejení rychlovlaků ICE, informovala agentura APA. Rozsudek ještě není pravomocný.

Útoky ztroskotaly, protože nastražené dřevěné klíny vyztužené kousky kovu byly příliš krátké a ocelová lana napnutá přes koleje způsobila pouze silné záblesky a věcné škody, ale nevedly ke katastrofě a nikdo nebyl ani zraněn.

Odsouzený Kajsar A. chtěl vykolejit vlak ICE mimo jiné v říjnu 2018 na vysokorychlostní trati mezi Norimberkem a Mnichovem nebo také v prosinci téhož roku v Berlíně. Zadržen byl uprchlík loni koncem března ve svém bytě ve Vídni.

K činům se přiznal, ale odmítl jejich souvislost s terorismem nebo úmysl zabíjet. Jeho obhájce tvrdil, že na sebe chtěl pouze upozornit a jeho cílem byl odchod zahraničních vojáků z Iráku.

Ženu obžalovaného soud viny zprostil

Muž byl uznán vinným z vícenásobného pokusu o vraždu a z těžkého poškození cizí věci a z teroristického spolčení. Jeho 33letá spoluobžalovaná žena byla viny zproštěna. Státní zastupitelství ji přitom vinilo z toho, že se podílela na přípravách útoků a že svého muže při páchání skutků podporovala.

V souvislosti s činem byla loni na svobodě vyšetřována ještě další dvojice, která byla zadržena na pražském letišti. Dvojice však byla v Rakousku brzy pro nedostatek závažného podezření ze spáchání trestného činu propuštěna na svobodu.