Německo chce uvolnit přes Vánoce protiepidemická opatření. Rusko začalo očkovat vlastní vakcínou

Už 19. prosince mají začít v Německu vánoční prázdniny, vláda počítá s tím, že uvolní částečně opatření proti šíření koronaviru, pokud počty nakažených začnou klesat. Vyzývá proto Němce, aby součásná opatření dodržovali. Italská vláda naopak zvažuje, že o Vánocích bude dál platit noční zákaz vycházení i další opatření proti šíření koronaviru. Rusko mezitím začalo očkovat vakcínou Sputnik V. Tamní úřady tvrdí, že látka dosahuje účinnosti 92 procent při ochraně lidí před nemocí covid-19.

On-line přenos
Šíření koronaviru - listopad
22:37

Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

22:23

Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

21:49

Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Rusko dodalo první známou dávku vakcín Sputnik V pro civilní použití do nemocnice jižně od Moskvy, která v pondělí oznámila, že minulý týden začala očkovat místní obyvatelstvo. Uvedla to agentura Reuters. Rusko se podle ní snaží udržet krok se západními výrobci očkovacích látek. Ruské úřady tvrdí, že Sputnik V dosahuje účinnosti 92 procent při ochraně lidí před nemocí covid-19.

Ústřední městská nemocnice v Domodědovu na svém webu uvedla, že obyvatelé, kteří se chtějí nechat očkovat, se musejí předem zaregistrovat na vládním webu a přinést si s sebou negativní výsledek testu na covid-19 a doklad totožnosti.

Počty nakažených koronavirem v Rusku od září rychle rostou, ale úřady se brání zavedení tvrdé uzávěry a ujišťují, že ke zvládnutí krize postačí cílená opatření. Operativní štáb v pondělí oznámil 26 338 nových případů nákazy koronavirem, z toho 6511 v Moskvě a 3691 v Petrohradě. Od začátku pandemie se nakazilo skoro 2,3 milionu Rusů, z toho téměř 40 tisíc nákaze podlehlo. 

Americká Moderna dokončila testy vakcíny

Vakcína proti covidu-19 americké biotechnologické společnosti Moderna má zase podle úplných výsledků poslední fáze testů účinnost přes 94 procent, těžkým případům nemoci dokonce předešla stoprocentně. Studie přitom neukázaly žádné vážné vedlejší účinky. Firma se tak chystá požádat regulační úřady ve Spojených státech a Evropské unii o schválení mimořádného nasazení látky.

„Domníváme se, že máme vakcínu, která má velmi vysokou účinnost. Máme nyní data, která to dokazují,“ řekl výzkumný ředitel firmy Tal Zaks. „Očekáváme, že budeme hrát zásadní roli při obracení této pandemie k lepšímu,“ dodal.

Moderna tvrdí, že by mohla mít do konce letošního roku v USA vyrobených 20 milionů dávek, což stačí na naočkování deseti milionů lidí. Evropská komise minulý týden schválila smlouvu s Modernou na nákup až 160 milionů dávek vakcíny. Vakcína Moderny by tak po látce společnosti Pfizer mohla být druhou, která obdrží povolení amerických úřadů ještě letos.

U vánočního stolu v Německu nanejvýš deset lidí

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od počátku pandemie koronavirem nakazilo zhruba 1,054 milionu lidí. Z onemocnění se zatím vyléčilo kolem 739 100 osob.

V pondělí měla původně skončit čtyřtýdenní celostátní karanténa, vláda ale minulý týden rozhodla o jejím prodloužení až do 20. prosince. V zemi tak zůstávají zavřené restaurace, kina, divadla a dál se omezuje shromažďování lidí.

Pokud ale čísla začnou klesat, vláda počítá s tím, že opatření rozvolní s vánočními prázdninami, které začínají už 19. prosince. Zároveň ale vyzvala podle zpravodaje České televize Martina Jonáše Němce k tomu, aby v týdnu před vánočními svátky omezili veškeré společenské kontakty, které nejsou nezbytně nutné.

Podle posledních čísel v týdnu před vánočními svátky se totiž vláda podle Jonáše rozhodne, zda se Němci budou moci během Vánoc například více potkávat. Pozvat by si mohli podle mírnějších pravidel maximálně deset lidí ze dvou domácností. „Do počtu by se nezapočítavaly děti do 14 let,“ upozornil Jonáš.

Itálie plánuje omezení vycházení i o Vánocích

Italská vláda naopak zvažuje ponechání nočního zákazu vycházení i dalších opatření proti šíření koronaviru i o Vánocích. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na ministra zdravotnictví Roberta Speranzu. Příslušný dekret má vláda vydat během několika dnů, ve čtvrtek vyprší platnost dosavadních opatření vyhlášených začátkem měsíce.

„Nebudou to Vánoce jako ty v dřívějších letech, musíme si říci pravdu, jsme uprostřed velmi nebezpečné epidemie,“ řekl v televizi italský ministr zdravotnictví. Dodal, že očekává prodloužení platnosti zákazu vycházení, který nyní platí od 22:00 do šesti ráno, i pro vánoční svátky. Na dotaz, zda bude zákaz platit i pro věřící jdoucí na půlnoční mše, uvedl: „Zákaz vycházení je zákaz vycházení.“

Současná přísná opatření zavedla italská vláda začátkem listopadu, zatím platí do 3. prosince. Do té doby musí vláda vydat nový dekret. Nyní je Itálie rozdělena na tři zóny (červenou, oranžovou a žlutou), do nichž jsou zařazovány regiony podle epidemických kritérií. V celé zemi platí zákaz nočního vycházení, v červené zóně je omezen pohyb lidí i ve dne a zavřena je většina obchodů. V červené a oranžové zóně jsou pro veřejnost zavřeny restaurace a bary, které smějí nabízet jídlo jen s sebou.

Rakousko opět hlásí pod tři tisíce nakažených

V Rakousku klesl denní počet potvrzených případů nákazy koronavirem opět pod hranici 3000. Podle ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera klesá počet případů „lehce“ už několik dní, nově infikovaných je ale stále příliš mnoho. Informovala o tom agentura APA.

Podle resortu zdravotnictví se začínají na denních přírůstcích počtu nakažených projevovat zpřísněná opatření. Za posledních 24 hodin přibylo celkem 2748 nových případů. Úbytek je ale znatelný i ve srovnání s předcházejícími pondělky. První listopadové pondělí hlásilo Rakousko 5993 případů, druhé 4657, třetí 4135 a před týdnem to bylo 3145 nových případů s koronavirem.

Od 17. listopadu v Rakousku platí znovu velmi přísná opatření, zavřené jsou restaurace, hospody, kulturní zařízení a většina obchodů. Lidé mohou vycházet z domova jen v určitých případech. Žáci základních a středních škol i vysokoškolští studenti se učí na dálku.

Celkem se v Rakousku od začátku epidemie covidu-19 nákaza potvrdila u 282 456 lidí. S covidem-19 zemřelo 3184 osob, z toho 79 za posledních 24 hodin. V nemocnicích je nyní zhruba 3600 nakažených, z toho asi 700 na jednotkách intenzivní péče.