Francie se chystá uvolňovat některá koronavirová opatření, kultury se to ale nedotkne

Francie se chystá uvolňovat některá opatření, kultury se ale nedotknou (zdroj: ČT24)

Francouzští epidemiologové tvrdí, že země má za sebou vrchol druhé vlny pandemie. Už v úterý má prezident Emmanuel Macron oznámit postupné uvolnění karantény v některých oblastech. Určitě ale mezi ně nebudou patřit kulturní akce, umělcům proto dál zbývá jen práce z domova.

Sólistce barokní hudby Dagmar Šaškové teď do zpěvu moc není. Celoplošná karanténa doléhá velmi těžce zejména na kulturní oblast. Kina a divadla jsou zavřená, koncertní síně prázdné. A budoucnost nejasná. „Všechny koncerty a představení jsou zakázané, jediné, co můžeme jako výkonní umělci dělat, je zkoušet nebo nahrávat,“ konstatuje.

Rodačka z Rakovníka, která vystudovala barokní zpěv ve Versailles, žije ve Francii trvale už čtrnáct let. Během karantény má více času na rodinu a své děti, zrušené koncerty má částečně zaplacené, ale potíže by nastaly, kdyby toto období trvalo delší dobu. Bez koncertní činnosti by nárok na podporu těmto hudebníkům zanikl.

Umělkyni teď nezbývá nic jiného než cvičit doma k velké radosti dvou malých kluků a připravovat se na vystoupení po skončení karantény, na která se už těší. „Jestli to bude všechno pokračovat, jak mám napsáno v diáři, tak mě čekají hezké projekty, v dijonské opeře bych měla zpívat poprvé svoje Mariánské nešpory od Claudia Monteverdiho,“ říká Šašková.

To ale až poté, co se podaří epidemii zastavit. Ve Francii sice počet nakažených už nestoupá, na jednotkách intenzivní péče leží stále více než 4,5 tisíce pacientů.

Koncertní sály neotevřou dříve než po Novém roce

Koncertní sály se neotevřou dříve než po Novém roce a to pouze tehdy, pokud se situace výrazně zlepší. S pomocí manžela si proto zpěvačka upravila ložnici na hudební studio. „Máme tady korkové desky a takovou speciální pěnu na stěnách, aby si sousedé moc nestěžovali,“ vysvětluje.

Vzájemný respekt je v době celoplošné karantény a – zatím pouze večerního zákazu vycházení – klíčem k překonání tohoto obtížného období. Vyzývá k němu i francouzská vláda, stejně jako k přísnému dodržování všech opatření.