V USA dál roste počet nakažených. Lidé by se měli během svátků omezovat, prosí Biden

Události: V USA zavádějí nová opatření (zdroj: ČT24)

Téměř čtvrt milionu obětí si už v USA vyžádal covid-19. Za poslední týden Američané denně zaznamenali v průměru 150 tisíc nových případů. Hospitalizováno je na 73 tisíc nemocných, nejvíc od začátku pandemie. Nově zvolený prezident Joe Biden volá po urychleném schválení balíčku pomoci ekonomice. Jednotlivé státy zavádějí další omezení.

Jeden z největších amerických svátků – Den díkůvzdání – vždy provázelo hromadné cestování a velké rodinné večeře. Teď se ale úřady bojí šíření nemoci. V Oregonu smí být ve vnitřních prostorech maximálně šest lidí. V Michiganu deset. A ve státě Washington znovu zavírají bary a restaurace.

Guvernér státu Washington Jay Inslee přiznal, že současná situace je závažnější, než byla v březnu, a proto celou věc nemohou jen tak nechat být.

Guvernéra děsí rostoucí rychlost nákazy. Poslední milion nakažených přibyl v zemi za jediný týden. Podstatně vyšší počet nově nakažených hlásí téměř všechny americké státy.

Lockdown nebude, slibuje vláda

Federální vláda už nechce vyhlašovat další lockdown. Opatření nechává na jednotlivých státech. V Utahu a Ohiu proto zpřísňují nošení roušek. Kalifornie zase varuje před cestováním za hranice státu, po návratu mají lidé strávit dva týdny v karanténě.

Nejnovější model Washingtonské univerzity předpokládá velký nárůst obětí během zimy. Teď Spojené státy evidují téměř čtvrt milionu mrtvých. Do začátku března epidemiologové čekají téměř 200 tisíc dalších obětí. Pokud by jednotlivé státy teď nezaváděly nová opatření, čekají zdravotní statistici ještě dalších 140 tisíc mrtvých navíc.

Aby lidé přehodnotili plány na Díkůvzdání i Vánoce, je žádá Joe Biden. „Můžeme zachránit sto tisíc životů od této chvíle do 21. ledna nošením roušek. Chvíli potrvá, než bude vakcína k dispozici, distribuována a dostane se přímo k lidem,“ uvedl.

Dvě vakcíny jsou v testech velmi nadějné, pro ohrožené skupiny budou ve Spojených státech k dispozici nejspíš v dubnu.

„Nebude to jako zmáčknout vypínač. Ze současné situace se do běžného stavu nedostaneme hned. Bude to postupný návrat k normálu během týdnů a měsíců,“ předpokládá ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci.

Experti z týmu Bílého domu se široce dostupným očkováním ve Spojených státech počítají pro třetí čtvrtletí příštího roku. Nařízené roušky a omezení shromažďování podle nich v některých částech země nejspíš vydrží až do roku 2022.