Do polské vlády usedl náčelník. Letitá šedá eminence Kaczyński má zřejmě hlídat vášně v koalici

Horizont ČT24: Kaczyński ve vládě (zdroj: ČT24)

Za přísných hygienických opatření se úřadu ujala nová polská vláda. Už v červenci ohlášené změny v kabinetu opozdila krize, kterou se koaličním partnerům podařilo vyřešit. Místo dvaceti má nový kabinet 14 resortů, zato čtyři místopředsedy. Mezi nimi je nově i šedá eminence polské politiky: šéf nejsilnější strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński.

Kaczyński po pěti letech, kdy je jeho strana u moci, vstupuje do vlády. Rozhodovat tak už nebude jen z poslanecké lavice. Jako vicepremiér bude bdít nad prací ministrů obrany, vnitra a spravedlnosti. „Bude jistě velmi velkou posilou naší vlády,“ slibuje si premiér Mateusz Morawiecki.

Podle kuloárů má Kaczyński také dohlédnout, aby se nevyostřovaly spory mezi premiérem a ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem, který měl mít jako šéf menší koaliční strany až příliš velké ambice. „Situace vypadá trochu jak na hřišti, kdy voláme staršího kamaráda, aby nám pomohl bojovat s vetřelcem, který nás neposlouchá a občas okopává kotníky,“ vysvětluje analytik organizace Klub Jagielloński Pawel Musialek.

Změny v kabinetu přicházejí po nejvážnější krizi, kterou vládní tábor Sjednocené pravice pamatuje. Proti do té doby neotřesitelnému lídrovi se jeho spojenci vzbouřili kvůli novele na ochranu zvířat a zákonu o imunitě úředníků. Kaczyński hrozil předčasnými volbami, nakonec ale dal přednost domluvě. „Máme před sebou tři roky do dalších parlamentních voleb a jsem si naprosto jistý, že to budou roky pro Polsko dobře využité,“ prohlásil.

Náčelník

Do exekutivy se Kaczyński vrací po dekádě a půl. V roce 2006 se stal na 16 měsíců premiérem. Déle jeho koalice s radikálními stranami nevydržela. Polskou politickou scénu pak na 8 let ovládl jeho úhlavní sok Donald Tusk.

Byla to těžká léta. Jaroslaw Kaczyński přišel při leteckém neštěstí u Smoleńsku o své dvojče, prezidenta Lecha Kaczyńského. Na jeho odkazu pak vybudoval jeden z pilířů své politiky. Přidal důraz na národovecká a sociální témata. Ta ho k moci vynesla v parlamentních volbách v roce 2015, kdy sliboval: „Podáváme ruku všem těm, kteří chtějí dobrou změnu. Chtějí měnit Polsko.“

Přes tlak na nezávislou justici nebo tvrdý konzervativní kurs dali Právu a spravedlnosti voliči loni znovu důvěru. Letos úřad obhájil Kaczyńského kandidát na prezidenta. I on podle kritiků nerozhodne o ničem bez rozhodnutí muže, kterému se v Polsku říká náčelník.