Bouře Laura zesílila na hurikán, blíží se k pobřeží Texasu a Louisiany

Tropická bouře Laura dosáhla síly hurikánu a blíží se k pobřeží amerických států Texas a Louisiana. Zasáhnout by je měla v noci ze středy na čtvrtek místního času, uvádí web stanice CNN. Podle něj se dá očekávat, že smršť do té doby ještě zesílí. Od víkendu si Laura na Haiti a v Dominikánské republice vyžádala nejméně třináct obětí.

Laura je nyní hurikánem první kategorie a pohybuje se rychlostí 120 kilometrů v hodině. Na pobřeží Texasu a Louisiany může způsobit více než třímetrové vlny a přinést až padesátimilimetrové srážky, napsal web BBC s odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány.

Podle webu stanice CNN může zesílit na hurikán třetí nebo i vyšší kategorie a celkové srážky, které přinese, by mohly od středy do soboty dosáhnout dvou set až čtyř set milimetrů, místy až šesti set milimetrů.

Místní úřady vydaly varování, které platí pro severovýchodní pobřeží Texasu a západní polovinu přímořských oblastí Louisiany. Někde úřady nařídily evakuaci. V ohrožení je podle CNN i Houston, největší město v dotčené oblasti.

O víkendu bouře Laura pustošila Haiti, kde kvůli ní zemřelo nejméně devět lidí a dvě osoby, včetně batolete, se pohřešují. V sousední Dominikánské republice, která leží s Haiti na jednom ostrově, zabila bouře nejméně čtyři lidi. V obou zemích způsobila záplavy, poničila stovky domů a elektrická vedení, takže mnohé oblasti zůstaly bez proudu.

Marco zeslábl a zřejmě se rozplyne

Laura je jednou ze dvou větrných smrští, které se nyní vyskytují v Mexickém zálivu. Ještě před ní měla americké pobřeží zasáhnout velká tropická bouře Marco, která v neděli také zesílila na hurikán. Laura měla udeřit zhruba 48 hodin poté, což by bylo poprvé od roku 1959, kdy by Mexický záliv zasáhly dvě bouře v tak rychlém sledu. 

Podle CNN ale Marco opět zeslábl na tropickou bouři a v tomto stavu dosáhl v pondělí pevniny u ustí řeky Mississippi. Poté dále slábl až na tropickou depresi a podle CNN se pohyboval podél pobřeží Louisiany. Zřejmě se ale rozplyne na volném moři, dodává web. Bouře, které Marco přinese, už podle CNN nejsou nebezpečné, i když patrně přinesou přívalové lijáky.