Čínští rybáři krouží kolem Galapág. Ekvádor je odhodlán tamní rezervaci hájit

Události: Rybáři u Galapág (zdroj: ČT24)

Vzácné přírodní bohatství na místě, které poskytlo inspiraci k objevu evoluce, je v ohrožení. Ekvádor s napětím sleduje více než dvě stě padesát hlavně čínských rybářských lodí, které se pohybují blízko Galapág. V mořské rezervaci a na ostrovech žije řada jedinečných druhů živočichů. Už před třemi lety tu úřady zadržely čínské plavidlo s třemi sty tunami ilegálně vylovených ryb.

Souostroví na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO chrání podmořské i suchozemské bohatství, například unikátní druhy žraloků, včetně kladivounů a žraloků velrybích. Ekosystémy na souši pak přivedly Charlese Darwina v 19. století k teorii o původu druhů.

Mořskou rezervaci teď ohrožuje rybářská flotila – jedna z největších, jaké tam za poslední roky vpluly. Stovky plavidel, s převahou čínských, se pohybují sice v mezinárodních vodách, ale v těsném sousedství zvláštní chráněné zóny.

Ekvádor je monitoruje. „Dokud je otevřená cesta diplomatických jednání, bude to jediná cesta, kterou použijeme,“ ujišťuje tamní generální prokurátor Inigo Salvador. Dalším krokem by byla žaloba u mezinárodních soudů.

Snahy o rozšíření

Už vznikl tým, který má připravit lepší ochrannou strategii souostroví. „Je nanejvýš nutné pokročit k zesílení mezinárodního nástroje známého jako Smlouva o volném moři,“ avizuje guvernér Galapág Norman Wray.

Souostroví v současnosti před rybolovem chrání zvláštní zóna do vzdálenosti 300 kilometrů. Ekvádor by ji chtěl rozšířit na 560 kilometrů. To by Galapágy spojilo s jeho vlastní pobřežní ekonomickou zónou a zmizel by koridor, kam čínští rybáři směřují.

Odpověď Pekingu na výzvy k odjezdu zatím Ekvádor nemá. V diplomatickém tlaku ale pokračuje. Nechce připustit opakování incidentu z roku 2017, kdy čínská loď v chráněné zóně ulovila tři sta tun vzácných žraloků.