Severomakedonské volby těsně vyhrála sociální demokracie. Bude potřebovat koalici

Předčasné parlamentní volby v Severní Makedonii těsně vyhrál Sociálnědemokratický svaz Makedonie (SDSM) expremiéra Zorana Zaeva. Podle předběžných výsledků, které oznámila centrální volební komise, obsadí 46 ze 120 křesel jednokomorového parlamentu. K vytvoření vlády tak svaz bude opět potřebovat koaliční partnery, vyjednávání zřejmě nebude snadné.

Přehled výsledků, který komise zveřejnila po sečtení hlasů z téměř všech volebních středisek, potvrzuje předpoklad předvolebních průzkumů, že volební boj bude velmi vyrovnaný. Zvítězila koalice Můžeme vedená SDSM se ziskem 36,12 procenta hlasů, což znamená 46 poslaneckých mandátů.

Druhá s minimálním odstupem skončila koalice, v jejímž čele stojí konzervativně-nacionalistická strana VMRO-DPMNE Christijana Mickoského. Toto uskupení díky podpoře 34,85 procenta účastníků voleb obsadí v parlamentu 44 křesel.

Výsledky voleb v Severní Makedonii – počet mandátů
Zdroj: mia.mk

Na třetím a čtvrtém místě jsou strany reprezentující albánskou menšinu, která tvoří zhruba čtvrtinu ze dvou milionů obyvatel země. Demokratická unie pro integraci (DUI) bude mít 15 poslanců a Aliance pro Albánce (AA) 12. Dva další mandáty získala strana Levice a jeden Demokratická strana Albánců (DPA).

Koalice

„Občané přišli hlasovat pro bezpečnou budoucnost, pro jednotu a solidaritu… pro řád a spravedlnost,“ uvítal Zaev vítězství podle agentury MIA. „Občané hlasovali pro lepší dnešek a pro lepší budoucnost. Cesta vpřed je potvrzená. Řekli jsme jasné 'ne' nebezpečí,“ dodal expremiér s narážkou na hlavního politického soupeře sociálních demokratů VMRO-DPMNE.

Šéf této strany Mickoski se zatím na veřejnosti neobjevil, nicméně generální tajemník Igor Janušev vyjádřil s výsledky spokojenost, přičemž dodal, že je ještě třeba počkat na konečné oficiální výsledky. Poznamenal také, že VMRO-DPMNE se nevzdává snahy zajistit si v novém parlamentu většinu pro vytvoření vlády.

Zaev skutečně obnovení dřívější většinové koalice ještě zcela jisté nemá. Vůdce strany DUI, partnera z předchozí společné vlády, Ali Ahmeti totiž před volbami naznačil, že bude usilovat o to, aby se poprvé stal v zemi předsedou vlády Albánec.

Předčasné volby loni v říjnu vyvolal proevropský premiér Zaev poté, co se členské státy Evropské unie neshodly na zahájení přístupových rozhovorů s jeho zemí. V to vláda doufala poté, co se jí podařilo prosadit změnu názvu státu, která vyřešila dlouhodobý spor s Řeckem a odblokovala jeho veto.