Trump na Bidena v průzkumech ztrácí a může také přijít o republikánskou baštu

Události: Biden Trumpa v průzkumech poráží (zdroj: ČT24)

Čtyři měsíce před americkými volbami favorizují průzkumy bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Donaldu Trumpovi u voličů zřejmě uškodilo, jak reagoval na zdravotní krizi a protesty po smrti Afroameričana George Floyda. Úřadující prezident ale právě po pauze vynucené epidemií znovu startuje svou kampaň.

Svého vyzyvatele popisuje Trump jako velké nebezpečí. „Pokud do úřadu zvolíte špatnou osobu, zažijete věci, u kterých nebudete věřit, že jsou vůbec možné,“ říká Trump na adresu Joea Bidena.

Bývalého viceprezidenta, který je o necelé čtyři roky starší, vykresluje jako spícího starce. A Biden mu to oplácí: „Mluví o kognitivních schopnostech, ale nevypadá, že by chápal, co se kolem děje.“

Průzkum v USA
Zdroj: ČT24/RealClearPolitics

Budoucí prezident potřebuje získat hlasy více než 270 volitelů. Klíčová se zdá být pětice států: Florida, Michigan, Pennsylvánie, Arizona a Severní Karolína, kde se rozdělí celkem 91 hlasů. Před čtyřmi lety v nich těsně vyhrál Trump. Teď ale průměry vytvořené z nejnovějších průzkumů ve všech pěti státech favorizují Bidena. Data ukazují, že Trump může čelit problémům i ve státech, kde to nečekal.

V Texasu Trump dlouho s přehledem vedl a průzkumy naznačovaly, že v republikánské baště porazí jakéhokoliv kandidáta demokratů. Během koronavirové krize a protestů proti rasové diskriminaci se mu zde ale Biden ve voličských preferencích vyrovnal.

Joe Biden během kampaně
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Průzkum televize Fox naposledy Bidena na úkor Trumpa dokonce mírně favorizoval. Médium, které je vůči prezidentovi jinak velmi vstřícné, Trump za zveřejněné sondáže letos už několikrát kritizoval. „Fox News zveřejnil další zfalšovaný průzkum od stejné nenávistné skupiny, která se zásadně spletla v roce 2016. Sledujte, co se stane v listopadu. Fox je hrozný!“ napsal Trump v červnu na Twitteru.

Podle texaské političky Claudie Perezové Demokratická strana ve státě posiluje díky dlouhodobé práci místní hvězdy demokratů Beto O'Rourkea. „Je mnoho mandátů, které tradičně obsazovali republikáni a Beto je dokázal získat pro naši stranu. Takových případů bude ještě daleko víc,“ věří Perezová.

Doufá, že k velké změně dojde už letos a kandidát demokratů v Texasu prezidentské volby vyhraje. Naposledy se to podařilo Jimmymu Carterovi v roce 1976.