Americká opozice chce sankce vůči Rusku. Kvůli zprávám o platbách za útoky na spojence v Afghánistánu

Spojené státy by měly zvážit uvalení sankcí vůči Rusku. Prohlásil to demokratický předseda výboru pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Adam Schiff v reakci na zprávy, podle kterých ruská rozvědka nabízela v Afghánistánu odměny povstalcům za zabíjení amerických a dalších západních vojáků. Další demokratický zákonodárce Adam Smith pak uvedl, že podle sdělení amerických rozvědek musel prezident Donald Trump o činnosti Ruska vědět ještě předtím, než se aféra dostala na veřejnost. Trump to popírá.

„Měli bychom zvážit, jaké sankce by byly vhodné k tomu, abychom účinněji odradili Rusko od jeho škodlivých aktivit,“ prohlásil Schiff po jednání zástupců administrativy Donalda Trumpa s vybranými demokratickými zákonodárci.

„Podle toho, co jsme dnes (v úterý) slyšeli, tak to byly informace, o nichž prezident měl vědět. A podle toho, co nám dnes bylo sděleno, tak o nich věděl – zdá se mi, že o tom věděl,“ řekl další demokrat a předseda armádního výboru sněmovny Adam Smith. 

Deník The New York Times (NYT) minulý pátek s odvoláním na své zdroje napsal, že Trumpa americké tajné služby o výplatě afghánských radikálů ruskou rozvědkou informovaly. Americký prezident to ale popřel a informaci NYT označil za lež.

Bílý dům se však stále nevyjádřil ke zprávám, že informace o ruské kampani v Afghánistánu figurovaly v únorové písemné zprávě tajných služeb určené Trumpovi a také v květnové zprávě od Ústřední zpravodajské služby (CIA). Prezident také neuvedl, zda zprávy zpravodajců četl, a pokud ano, proč na ně nijak nereagoval.

Republikáni o zprávách pochybují

O pravdivosti zpráv o snaze Ruska poškodit Američany v Afghánistánu vyslovili pochyby vysoce postavení republikáni v Senátu. Šéf armádního výboru James Inhofe řekl, že je přesvědčený, že Trump o krocích ruské rozvědky nevěděl.

Joni Ernst prohlásil, že brífink příslušníků zpravodajských služeb informace z amerických médií nepotvrdil. Podle senátora Todda Younga zase listy NYT a The Washington Post, které s informací přišly jako první, vychází z „neověřených a neprůkazných“ zpráv tajných služeb.

Média: Zemřel nejméně jeden americký voják

Trump čelí silné kritice opozičních demokratů, neboť podle nich o ruské činnosti věděl, ale proti Moskvě nijak nezakročil. Prezident podle nich ignoroval varování a naopak se snažil naklonit si ruského prezidenta Vladimira Putina pozváním na summit vyspělých ekonomik sdružených ve skupině G7.

Americká média v pondělí informovala, že kvůli ruským odměnám pro povstalce z hnutí Taliban a další ozbrojence zemřel v Afghánistánu nejméně jeden americký voják. Moskva existenci celého zmiňovaného programu ostře popírá, stejně jako Taliban.

Pompeo varoval Taliban před útoky

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo ve videohovoru se zástupci Talibanu hnutí varoval, aby nepodnikalo útoky vůči Američanům. Podle vyjádření ministerstva zahraničí hovořil Pompeo s hlavním vyjednavačem povstalců mullou Baradarem o dohodě, kterou uzavřeli před několika měsíci.

Ministr přitom „dal Talibanu jasně najevo, že se od nich očekává respektování jejich závazků, k nimž patří i neútočení na Američany,“ píše se v prohlášení ministerstva.