„V některých oblastech máme vážný problém.“ V USA se za den nakazilo dalších 40 tisíc lidí

Spojené státy ve čtvrtek podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) ohlásily téměř 40 tisíc nových případů koronaviru, což je podle tamních médií dosud největší počet za jeden den od začátku pandemie. Rychle rostoucí počty na jihu USA představují vážný problém, prohlásil uznávaný epidemiolog Anthony Fauci na první tiskové konferenci, kterou po mnoha týdnech uspořádal krizový štáb Bílého domu.

Koronavirus se při testech dosud podle JHU potvrdil v USA téměř u dvou a půl milionu lidí a přes 124 tisíc s nemocí covid-19 zemřelo. Na jihu a západě USA v posledních několika týdnech rostou počty nově nakažených především ve státech, které v prvních měsících pandemie covidu-19 významně nezasáhla.

„V některých oblastech máme vážný problém,“ řekl Fauci a vyzval především mladé lidi, aby se chovali zodpovědně. Podle amerických úřadů je totiž asi polovina z nově nakažených mladší než 35 let. U velké části z nich se pak nemusí objevovat žádné příznaky covidu-19, a mohou tak nevědomky nákazu dále šířit.

Viceprezident Mike Pence, který je tamním hlavním koordinátorem boje proti pandemii, zněl ve svém vystoupení optimističtěji. Poznamenal, že 34 států hlásí stabilní čísla a nárůst denního počtu nově nakažených přichází jen ze 16 států, v nichž se navíc virus šíří v koncentrovaných ohniscích.

„S tím, jak vidíme růst nových případů, které velice bedlivě trasujeme, by se Američané mohli domnívat, že jsme se ocitli ve stejném bodě, v němž jsme byli před dvěma měsíci. Že jsme se znovu ocitli v čase velkých ztrát a velkého strádání pro americký lid. Ve skutečnosti jsme na tom však mnohem lépe,“ řekl viceprezident.

„Pravda je taková, že se nám šíření (viru) podařilo zpomalit,“ dodal Pence a vyzval Američany, aby dodržovali potřebný odstup od ostatních a potřebné hygienické návyky. Nezmínil se však o nošení roušek. 

Přístup USA k pandemii nefunguje, tvrdí odborník

Fauci v rozhovoru s listem The Washington Post zveřejněném v pátek také řekl, že USA zřejmě budou muset kvůli velkému počtu infikovaných lidí bez symptomů, kterých může být podle odhadů až 40 procent, přijít s novým přístupem v boji proti nynější pandemii.

Postup USA v boji s pandemií zkritizoval. „Můžete udělat, kolik diagramů chcete, ale něco nefunguje,“ řekl epidemiolog.

Republikánský guvernér státu Texas Greg Abbot nařídil opětovné uzavření tamních barů a omezil kapacitu restaurací na 50 procent. Podle agentury AP se jedná o dosud největší krok zpět, který některý ze států USA učinil. Abbot přitom začal rychle otevírat tamní ekonomiku jako jeden z prvních guvernérů a donedávna nechtěl nařídit povinné nošení roušek na veřejnosti a bránil v tom i místním úřadům.

Florida zakázala v barech podávat alkohol poté, co tamní úřady zaregistrovaly téměř tisíc nových případů za poslední den, čímž byl překonán dosavadní rekord.

Údaje o nově nakažených a hospitalizovaných s covidem-19 rychle rostou rovněž v Arkansasu či v Arizoně. V posledním jmenovaném státu je přitom podle některých expertů počet nakažených na počet obyvatel vyšší, než byl v jakékoliv evropské zemi či v Brazílii.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Koronavirus se teď šíří v řidčeji osídlených státech

Ačkoliv byla před několika měsíci situace nejvážnější zejména v hustě osídlených oblastech, v nichž většinou vládnou demokraté, nyní počty nově nakažených rostou nejrychleji v řadě řidčeji osídlených venkovských států na jihu a západě země, v nichž nejvyšší posty zastávají republikáni.

Tamní guvernéři, také kvůli tlaku republikánského prezidenta Donalda Trumpa, často velice rychle uvolňovali ochranná opatření kvůli obavám z dopadů na ekonomický život.

Akcie v USA klesly kvůli růstu obav z dopadů koronaviru

Americké akcie v pátek prudce oslabily v návaznosti na omezování podnikatelské aktivity v některých částech Spojených států. Finanční společnosti se navíc dostaly pod tlak poté, co americká centrální banka omezila největším komerčním bankám v USA výplatu dividend a nejméně do konce září jim zakázala odkup vlastních akcií.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek ztratil 2,84 procenta a uzavřel na 25 015,55 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,42 procenta na 3009,05 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 2,59 procenta na 9757,22 bodu.

Na akciovém trhu navíc panuje nejistota ohledně dalšího vývoje obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou v souvislosti s neshodami kolem Hongkongu a Tchaj-wanu.