Přesun ambasády do Jeruzaléma byl podle Bidena lehkovážný, sám by ji tam ale nechal

Bývalý viceprezident USA Joe Biden řekl, že by v případě svého vítězství v listopadových prezidentských volbách ponechal americké velvyslanectví v Izraeli v Jeruzalémě. Vrátit ambasádu zpět do Tel Avivu, odkud ji nechal předloni přesunout současný prezident Donald Trump, by podle Bidena mírovému procesu mezi Izraelci a Palestinci nijak neprospělo.

Podle Bidena, který zůstává jediným uchazečem o demokratickou nominaci do prezidentských voleb, se velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma „nemělo přesouvat“, když v souvislosti s tímto krokem nenastal žádný posun v mírových jednáních.

Trumpovo rozhodnutí bývalý viceprezident USA označil za „krátkozraké a lehkovážné“. „Mělo se to odehrát v kontextu širší dohody, která by nám pomohla dosáhnout důležitých ústupků v mírovém procesu,“ dodal.

Pokud by se stal po listopadových volbách prezidentem, nechal by ovšem Biden velvyslanectví v Jeruzalémě. Opětovný přesun do Tel Avivu by totiž podle něj nic dobrého nepřinesl.

Konzulát ve východním Jeruzalémě

Dárcům, se kterými Biden prostřednictvím videokonference o Izraeli a Palestině hovořil, také řekl, že by místo přemisťování ambasády raději znovu otevřel americký konzulát ve východním Jeruzalémě, a obnovil tak jednání s Palestinci. „Moje vláda bude tlačit na obě strany, aby učinily kroky, které by udržely řešení dvou států naživu,“ dodal Biden.

Spojené státy z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa v květnu 2018 přemístily své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, a staly se tak první zemí světa s ambasádou v tomto městě, na které si jako na své hlavní město dělají nárok Izraelci i Palestinci.