Je to hanba končící vlády, že místo zabezpečení Slovenska před epidemií dělala kampaň, říká Matovič

Igor Matovič hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Šéf hnutí OĽaNO Igor Matovič se v sobotu stane slovenským premiérem. V čele vládní čtyřkoalice chce pracovat tak, aby Slováci získali znovu důvěru ve stát a jeho instituce. Do cesty se mu však postavila jiná velká výzva: koronavirus, který ochromil také život na Slovensku. Podle Matoviče neučinila předchozí vláda Petera Pellegriniho (Smer-SD) v boji proti nákaze žádnou větší chybu, ovšem v dobách, kdy měla zemi zabezpečit ochrannými prostředky, prý raději vedla předvolební kampaň. Igor Matovič byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl moderátor Jakub Železný.

Jak se vám přebírá vláda v situaci, která je zcela bezprecedentní a nikdo ji nemohl očekávat?
Ani se neptejte. Myslím, že nikdo normální by to nechtěl zažít. Ani my, když jsme šli do předvolební kampaně, jsme neočekávali, že něco takového přijde. Čekali jsme, že budeme přebírat stát, kde lidé nedůvěřují soudům, myslí si, že zákony neplatí pro všechny stejně. Nakonec nejdeme bojovat jen proti korupci, za větší důvěru ve stát, ale jdeme bojovat proti koronaviru. To není situace, kterou bychom si přáli.

Byl jste přizván končícím premiérem Peterem Pellegrinim k některým jednáním o koronavirové krizi. Je něco, co byste v této situaci končící vládě vytkl? A co byste chtěl dělat od soboty jinak?
Nemyslím si, že by naše vláda udělala chybné kroky. Dá se jí ale vytknout to, že je udělala příliš pozdě. Například začátkem února vláda dovolila, aby ze Slovenska odletělo více než milion roušek do Číny, ale vůbec nezajistila roušky pro Slovenskou republiku. A dnes se vítězoslavně tváří, že zajistila milion roušek. Akorát se vrátilo to, co před šesti týdny odešlo.

Zdravotníci, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty, nemají základní ochranné prostředky. A to je hanba slovenské vlády – že v únoru raději dělala kampaň, místo aby zabezpečila Slovensko před krizí.

Podle průzkumu European National Panels, který se zabývá rozdíly mezi postoji a názory na aktuální koronavirovou situaci, Slováci oproti Čechům více panikaří, jsou pesimističtější, ale zároveň více důvěřují státnímu aparátu. Odpovídají tyto výsledky vašemu vnímání toho, jak to vnímají Slováci?
Ten průzkum jsem neviděl a nemůžu úplně přesně porovnat, jakou politiku zvolila česká vláda v porovnání s tou slovenskou. Co mně chybí – a co bychom chtěli od soboty dělat úplně jinak – je hrát s lidmi absolutně otevřenou a férovou hru. Tedy nic nezamlčovat, tvrdit, že nemocnice jsou zabezpečené ochrannými prostředky a zároveň vědět, že to není pravda.

Chceme hrát s otevřenými kartami, aby nám lidé viděli na prsty. Myslím, že pak bude i výrazně vyšší důvěra lidí ve stát a lidé se budou cítit, že jsou součástí státu. To tu 30 let chybělo a myslím, že v těchto krizových situacích je to velmi důležité.

Složitá situace je na hranicích, a to i česko-slovenských. Jak se bude podle vás vyvíjet? Respektive co uděláte pro to, aby se tam kolony netvořily?
Peter Pellegrini přislíbil, že těch informací budeme mít víc. Bohužel je nemáme. Stále jsme od informací odstřižení. Očekával jsem, že v tomto krizovém období bude výměna vlád souběžná. Neděje se to a mrzí mě to.

Informace budeme mít až od soboty a během jednoho až třech dní se budeme snažit zorientovat. Budeme se snažit přijít s úpravou současných podmínek, i přeshraniční dopravy. Abychom si nedělali naschvály, vzhledem k tomu, že situace v našich zemích je podobná.

Vaše koalice bude čtyřčlenná, v Česku máme zkušenosti s rozpory i v mnohem méně obsazených koaličních vládách. Proč by rozpory neměly být ve vaší koalici, když už dopředu některé subjekty zpochybňovaly zapojení jiných?
Jsme v zoufalé situaci. Důvěra ve stát je velmi nízká. Máme nejvyšší nedůvěru vůči policii a soudům. Před týdnem bylo 13 soudců zatčeno kvůli úplatkům. Lidé nepřicházejí k soudu s pocitem, že je soudí spravedliví soudci, ale s pochybnostmi, že možná vzal soudce úplatek a nadržuje druhé straně.

Snažil jsem se poskládat co nejširší koalici s ústavní většinou v parlamentu, abychom mohli udělat zásadní změny pro očistu soudnictví a orgánů činných v trestním řízení. Bude to určitě komplikované, ale udělám všechno pro to, abychom si rozuměli a ty zásadní změny mohli udělat.

Ve vládě bude také strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky. Víme, že se ze zdravotních důvodů nezúčastnil jednání, nebude ve vládě a nebude ani poslancem. Jaké máte zprávy o jeho zdravotním stavu a o budoucích plánech?
Zprávy mám ty, které byly v médiích. Ještě než to oznámil, kontaktoval mě i osobně. Děkuji mu za to, že nám pomohl ve volbách ukončit činnost této mafiánské vlády. Držím mu palce. Hlavně, aby mu sloužilo zdraví. Myslím, že to není nic kritického, ale v současném zdravotním stavu si asi netroufal bojovat ve stranické policie.

Všichni premiéři i prezidenti našich dvou zemí se vždy shodují v mimořádnosti našich vztahů. Budou i pro vaši vládu prioritou vztahy mezi Českem a Slovenskem?
To byla úplně zbytečná otázka – samozřejmě že ano. Jsme si nejbližší a nejbližší si i zůstaneme.