Pětadvacet mrtvých, poničený kostel i letiště. Tornáda v Tennessee rozsévala zkázu

Nejméně 25 lidí zabila tornáda, která se přehnala americkým státem Tennessee. Živel udeřil hlavně na město Nashville. Pobořil asi čtyři desítky budov a desítky tisíc lidí připravil o dodávky elektřiny. Škody utrpělo i místní letiště. Tennessee patří mezi státy, kde se právě konají primárky. Výsledky hlasování se kvůli špatnému počasí místy zpozdí.

Zasaženo je i centrum města Nashville, kde vichr vyrazil okna historického kostela. „Je tu pár tragických případů. V jednom spadl na auto strom. Asi dvě desítky lidí skončily v nemocnici,“ uvedl podle televize CNN starosta Nashvillu John Cooper.

Tornádo rozmetalo letiště i obytné čtvrti. Dron letěl v jeho stopách a natáčel zkázu (zdroj: EBU)

Poničené budovy a zraněné hlásí hlavně východní předměstí Mt. Juliet. „Jsou tu plynová potrubí, ze kterých uniká plyn, elektrické vedení stržené na zem a ke zraněným jsou přivoláváni záchranáři,“ uvedlo místní oddělení policie. „Pokračujeme v pátrání po zraněných,“ dodali policisté.

Obyvatelka jedné ze zasažených oblastí řekla televizi WTVF, že tornádo ji probudilo ze spánku, když jí z dvojdomku odtrhlo část střechy. „Mám štěstí, že se moje strana neutrhla, ale střecha na druhé polovině je úplně pryč,“ řekla. 

Několik lidí se stále pohřešuje. „Máme mrtvé v celém státě,“ konstatoval guvernér Bill Lee. Státním zaměstnancům, kteří nejsou na svých postech nezbytní, doporučil zůstat doma, dokud se nevyhodnotí škody.

Narušené volební „superúterý“

Bouře se přehnaly východem USA od Alabamy na jihu po Pensylvánii na severu. Silně prší hned ve dvou ze 14 států, jichž se týkají úterní primárky. V oblasti Nashvillu je 169 volebních místností a pro 15 z nich muselo být určeno náhradí volební místo.

V některých okrscích se volební místa otevřela se zpožděním, což se očekává i v případě ohlášení výsledků. Místnosti mají být ale uzavřeny všechny podle plánu ve 20:00 místního času (v 03:00 SEČ ve středu).