Z lékařů bojujících v Číně s koronavirem se postupně stávají pacienti

Horizont ČT24: Lékaři bojující v Číně s koronavirem se nákaze nevyhnou (zdroj: ČT24)

Čínské úřady hlásí přes sedmnáct set nakažených lékařů a sester, kteří se starají o nemocné, a nemá je kdo nahradit. Jejich skutečný počet může být i vyšší, drtivá většina z nich pochází z epicentra nákazy novým koronavirem v provincii Chu-pej. Šest zdravotníků nemoci podlehlo.

Z provincie Chu-pej je více než 87 procent infikovaných zdravotníků v Číně. V metropoli provincie Wu-Chanu epidemie vypukla. Čínské úřady a nemocnice přiznávají, že nemají pro lékaře, sestry a další zdravotnický personál dostatek ochranných obleků, roušek a dalšího vybavení. Ochranné oblečení si zdravotníci v nemocnici ve Wu-Chanu museli vyrobit sami z plastových pytlů na odpadky.

Vlnu rozhořčení a smutku vyvolala na čínských sociálních sítích smrt lékaře Li Wen-lianga, který byl jedním z prvních, kdo na nebezpečí nového typu koronaviru v prosinci poukázal a kdo vyzýval kolegy k nošení ochranných pomůcek. Čínská policie ho obvinila z šíření poplašných zpráv. Později se tento oftalmolog působící ve Wu-chanu sám údajně nakazil od pacientky a minulý týden zemřel.

Alfred Wong je lékařem v hongkongské nemocnici, jako člen speciálního týmu se věnuje výhradně pacientům nakaženým koronavirem. Sám po celodenních směnách nechodí domů, ale do hotelu, kde přebývá, aby omezil kontakt se svými blízkými.

Jeho žena má za dva měsíce rodit. „Nejlepším dárkem bude zřejmě manžel, který zůstane naživu,“ říká k nastalé situaci. Sám nemá potřebu dělat ze sebe hrdinu. „Chci být jen obyčejným doktorem. Chci, aby to bylo brzy za námi,“ dodává.