Inflace ve výši 9586 procent. Pro Venezuelu to znamená, že zdražování zmírnilo

Tempo růstu spotřebitelských cen ve Venezuele loni výrazně zpomalilo, inflace tak dosáhla 9585,5 procenta proti 130 060 procentům o rok dříve. Oznámila to v úterý venezuelská centrální banka. Vláda loni nečekaně uvolnila přísnou regulaci ekonomiky, která trvala 15 let, opustila kontrolu cen a umožnila transakce v dolarech, připomíná agentura Reuters.

Centrální banka zhruba před čtyřmi lety zastavila zveřejňování základních ekonomických ukazatelů. Loni však začala některé nepravidelně zveřejňovat.

Kdysi bohatá země produkující ropu se propadla do hluboké ekonomické krize a trápí ji vysoký růst cen, takzvaná hyperinflace. V zemi je nedostatek potravin, léků a dalšího základního zboží.

Transakce v dolarech, tvrdá měna v matracích

Kvůli devalvovanému bolívaru se velmi často obchoduje v dolarech, hodnota bolívarů v oběhu je podle agentury Reuters pouhých 44 milionů dolarů. Hojně se platí i v eurech, podle Reuters zhruba třetina plateb ve velkých supermarketových řetězcích probíhá v cizí měně.

Kvůli vysokým poplatkům v bankách si obchodníci nechávají peníze raději doma. „Tvrdou měnu musíte nechat doma pod matrací. Mnoho podniků má raději bezpečnostní schránky,“ potvrzuje Vito Vinceslao, zástupce obchodní asociace Consecomercio v pohraničním státě Apure, kde jsou díky přeshraničnímu obchodu platby v zahraničních měnách velmi časté.

Podle prezidenta Nicoláse Madura za hospodářské problémy země mohou sankce Spojených států a ekonomická válka vedená jeho politickými protivníky. Podle jeho kritiků jsou důvodem neúspěšné zásahy státu do ekonomiky a bující korupce.

Venezuelská ekonomika je už šestým rokem v recesi. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu se hrubý domácí produkt země v roce 2018 snížil o 18 procent.