„Britským médiím bych vystavil velmi kritické vysvědčení,“ říká bývalý zpravodaj Hošek k brexitu

Velká Británie by tento týden měla opustit Evropskou unii. Po třech a půl letech od referenda tak konečně nastane brexit. Podle Jiřího Hoška, bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v Londýně, v dlouhém procesu sehrála významnou roli také média, ne vždy se ale dá hodnotit kladně.

„Já bych britským médiím vystavil velmi kritické vysvědčení. Ať už kvůli zaujatosti na tu či onu stranu, tak hlavně kvůli velmi slabé odbornosti, co se týče informací o Evropské unii,“ říká v novém podcastu Hošek, v současnosti zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv.

„Britská média obecně snesou velmi přísná měřítka, ale konkrétně to informování o EU ukázalo, že je relativně malý počet novinářů, kteří se té problematice dlouhodobě věnují,“ vysvětluje.

Britská média podle něj byla dlouhodobě euroskeptická, a to už od sedmdesátých let. „To se na náladách britské společnosti dlouhodobě projevovalo a určitě se to odrazilo i na výsledku samotného referenda,“ vysvětluje. Kritizuje ale především roli médií přímo v období referenda, tedy v letech 2015 a 2016 – tehdy podle něj selhávala například i BBC, protože v debatách přistupovala k politikům málo kriticky.

V rozhovoru ale Jiří Hošek mluví i o tom, jakou pozici má veřejnoprávní BBC v současnosti. Společnost totiž v následujících letech čeká vyjednávání s vládou o jejím financování. „Troufám si tvrdit, že je to posledních deset let, kdy se jede ještě podle systému koncesionářských poplatků,“ říká Hošek.

Podcast najdete na SoundCloudu, Spotify, Apple Podcasts a také přímo zde, na webu ČT24.