Americké velvyslanectví v Bagdádu zasáhly rakety

Zpravodaj ČT David Borek k raketovému útoku v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Areál amerického velvyslanectví v Bagdádu zasáhlo v neděli několik raket. Jedna ze střel podle agentury AFP dopadla do jídelny a zranila jednoho člověka. Irácké bezpečnostní zdroje ale zprávu o přímém zásahu nepotvrdily. Uvedly pouze, že do přísně střežené zóny v Bagdádu, v níž se nachází také americké velvyslanectví, dopadlo pět raket a nikdo při tom nebyl zraněn. Kdo je za útokem, není jasné.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí potvrdil, že několik raket zasáhlo americký zastupitelský úřad. Takovéto „kriminální činy oslabují svrchovanost Iráku a nedotknutelnost diplomatických misí v Iráku,“ sdělil Abdal Mahdí, který je ve funkci jako úřadující premiér od své loňské demise.

V lednu to byl už třetí podobný útok na město, ale poprvé rakety ohrozily velvyslanectví, uvedla televize Al-Džazíra.

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Irák, aby plnil svou povinnost při ochraně diplomatických objektů. Stanice CNN předtím americkou diplomacii a Pentagon o komentář k incidentu neúspěšně žádala. Nejmenovaný představitel Spojených států CNN řekl, že na místě jsou menší škody. 

Podle AFP je to poprvé, co rakety zasáhly přímo americkou ambasádu nacházející se v opevněné a přísně střežené Zelené zóně, kde sídlí vláda a mnoho dalších zahraničních zastoupení. Do vládní čtvrti dopadly naposledy rakety 4. a 5. ledna.

Situace v zemi je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásima Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA až s odstupem přiznaly, že zraněno bylo 34 amerických vojáků.