Starmer chce odvést labouristy z levého okraje zpět ke středu. Straníci budou šéfa volit tři měsíce

Horizont ČT24: Volba lídra labouristů (zdroj: ČT24)

Labouristé schválili harmonogram volby svého nového lídra, vítěze oznámí 4. dubna. Největší šance má zatím někdejší státní zástupce, poslanec a stínový ministr pro brexit Keir Starmer, který patří k centristům. Dosavadní lídr Jeremy Corbyn reprezentující radikálně levicové křídlo strany odchází po prosincovém volebním debaklu.

Umírněnost a obezřetnost jsou hlavními hodnotami, s nimiž jde Starmer do volby lídra labouristů. Patří k těm, kdo nejsou ideově příliš svázaní se stávajícím vedením strany odpovědným za tvrdou porážku v předčasných volbách. „Všichni to musíme vyhodnotit. Myslím, že se nechci nechat vtáhnout do nějakého obviňování. Musíme to, co se stalo, reflektovat se zralostí a společně a rozhodnout, jak dál,“ hodnotí Starmer.

Takový tón se viditelně liší od bojového zápalu, který odcházejícího šéfa Corbyna ani po fiasku z poloviny loňského prosince stále neopouští. Starmer zastáncům tvrdé linie vzkazuje, že priority vidí jinde: „Východiska pro radikální labouristické vládnutí jsou stejně silná jako kdykoli předtím. Nyní ale musíme stranu přebudovat a zajistit, že důvěra v nás jako ve stranu progresivní změny bude obnovena.“

Šanci na zvolení může podle listu The Guardian mít také Rebecca Longová Baileyová. Ta sice kandidaturu ještě oficiálně neoznámila, předpokládá se však, že tak učiní. Je představitelkou levé části strany a blízkou spojenkyní dosavadního vedení, konkrétně stínového ministra financí Johna McDonnella. Z levé části spektra kandiduje také Clive Lewis, jeho šance jsou však malé.

O vedení se dále ucházejí dvě dlouhodobé Corbynovy kritičky Lisa Nandyová a Jess Phillipsová. Druhá jmenovaná za sebou má podle The Guardian řadu plamenných řečí v parlamentu, které se staly populární na internetu.

Komplikovaná volba

Post lídra není u labouristů shodný s postem předsedy. Lídr stojí v čele politicky a vede vládu, skutečnou nebo stínovou. Předseda se pak stará o stranické záležitosti.

Proces volby lídra bude mít mnoho fází. Do 16. ledna mohou volební právo získat registrovaní příznivci zaplacením 25 liber. Budou ho mít i ti, kdo do strany vstoupí do 20. ledna.

Kandidáti musí získat podporu nejméně 21 poslanců a k tomu buď pěti procent stranických buněk nebo tří spřízněných organizací, minimálně dvou odborových.

Voliči pak seřadí kandidáty podle svých preferencí a od 21. února do 2. dubna budou odesílat své lístky. Když bude některý na prvním místě u více než poloviny voličů, stane se lídrem.

Pokud nikdo takový počet prvních míst nezíská, nastane druhé sčítání již odevzdaných lístků. Z něho vypadne kandidát s nejmenším počtem prvních míst na voliči odevzdaných seznamech a jejich hlasy připadnou těm, kdo byli na druhých místech.

Pokud ani poté nebude mít nikdo 50 procent, bude se proces opakovat, v krajním případě až do posledních dvou kandidátů. Výsledek zazní na mimořádné konferenci konané v sobotu 4. dubna.