Fico je stále trestně stíhán. Slovenská prokuratura vyvrátila informaci TA3, že obvinění bylo zrušeno

Slovenská prokuratura popřela informaci televize TA3, podle které bylo zrušeno trestní stíhání expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Prokuratura uvedla, že o Ficově stížnosti proti obvinění ještě nerozhodla. Trestní stíhání tak trvá. Předseda nejsilnější vládní strany je stíhán kvůli tomu, že souhlasil s protiromskými výroky exposlance Milana Mazureka odsouzeného za hanobení rasy, národa a přesvědčení. Ficovi hrozí až pět let vězení.

„Dne 20. prosince byla na úřad speciální prokuratury doručena od vyšetřovatele stížnost (obviněného) s odůvodněním, o které dosud nebylo rozhodnuto,“ uvedla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Fico byl obviněn na začátku prosince z několika deliktů, kromě schvalování trestného činu také z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti. Expremiér tehdy tvrdil, že byl obviněn za vyjádření názoru. Stíhán byl za videonahrávku, ve které kromě jiného uvedl, že Mazurek řekl jen to, „co si myslí celý národ“. 

Mazurek, exposlanec krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), byl letos v září pravomocně odsouzen k peněžitému trestu za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice.

V roce 2016 tam hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a hovořil o nebezpečí spojeném s islámskými migranty.

Kvůli odsuzujícímu verdiktu přišel o poslanecký mandát; ĽSNS ho před únorovými parlamentními volbami zařadila na poslední místo své kandidátní listiny.

Na začátku prosince byl obviněn Kiska

Fico není prvním někdejším vrcholným politikem země, který v probíhající předvolební kampani čelí stíhání.

Na začátku prosince vyšetřovatel obvinil exprezidenta Andreje Kisku v souvislosti s daňovým deliktem jeho rodinné firmy KTAG, jejímž jednatelem byl Kiska před zvolením hlavou státu v roce 2014. Nyní je Kiska předsedou nové strany Za ľudí, která patří mezi nejpopulárnější strany v zemi.

Stíhání není na Slovensku překážkou pro kandidaturu ve volbách. Kiska dříve označil obvinění za politickou kampaň a jeho právní zástupci zpochybnili důvody exprezidentova stíhání.