Impeachment Trumpa pokročil. Doporučil ho právní výbor sněmovny reprezentantů

Horizont ČT24: Impeachment a komentář amerikanisty Pondělíčka (zdroj: ČT24)

Právní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu doporučil sněmovnímu plénu schválit ústavní žalobu na Donalda Trumpa. To se očekávalo, protože ho ovládají opoziční demokraté. Shledal prezidenta vinným z obstrukcí vůči Kongresu a ze zneužití moci ve snaze přinutit cizí mocnost ke vměšování do amerických prezidentských voleb.

Plénum Sněmovny reprezentantů by mělo o impeachmentu hlasovat příští týden. V lednu definitivně rozhodne Senát, který ale ovládají Trumpovi republikáni. Prezident jakékoli obvinění popírá a tvrdí, že žaloba je politické divadlo a hon na čarodějnice.

Výbor o dvou bodech ústavní žaloby debatoval od středy, hlasování se původně očekávalo ve čtvrtek večer. Jednání ale podle poslanců protahovaly spory mezi demokraty prosazujícími impeachment a republikány, kteří hájili pozice prezidenta. Republikánští poslanci předkládali dlouhou řadu dodatků, jejichž přijetí vzhledem k demokratické většině nemělo naději na úspěch. Někteří pronášeli záměrně dlouhé projevy, aby debatu zdrželi. Sám Trump po hlasování novinářům řekl, že impeachment je „švindl“.

Po loňských listopadových volbách demokraté ovládli celou Sněmovnu reprezentantů, a tím pádem mají většinu i ve všech jejích výborech. Proto schválení článků ústavní žaloby není překvapením, stejně jako se všeobecně očekává, že příští týden je schválí sněmovní plénum. V Senátu, který bude v lednu o impeachmentu s konečnou platností rozhodovat, je situace opačná. Republikánská většina podle komentátorů nejspíš nedopustí, aby byl prezident své funkce zbaven.

Zneužití diplomacie pro osobní prospěch

Ústavní žaloba se týká takzvané ukrajinské kauzy. Vysocí diplomaté před Kongresem vypověděli, že Trump zneužíval zahraniční politiku k osobnímu prospěchu. Konkrétně zastavil vojenskou pomoc Ukrajině a její obnovení podmínil tím, že tamní vláda donutí prokuraturu veřejně oznámit trestní stíhání Huntera Bidena. Ten byl ve vedení ukrajinské firmy Burisma a zároveň je synem Joea Bidena, který je možným Trumpovým soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách.

Za důvod pro podání žaloby označují demokraté i rozhodnutí prezidenta vyšetřování ukrajinské kauzy blokovat. Trump se ho měl dopustit tím, že zakázal svým spolupracovníkům docházet na kongresová slyšení, z nichž demokraté čerpali argumenty pro žalobu.