Smer-SD oslavil dvě dekády existence. Pellegrini chce zodpovědnou změnu, s Kotlebou se nespojí

Události: Smer-SD chce vyhrát páté volby v řadě, oznámil na sjezdu strany Pellegrini (zdroj: ČT24)

Nejsilnější slovenská vládní strana Smer-SD si připomněla dvacet let od založení. Premiér Peter Pellegrini na sjezdu uvedl, že strana chce opět vyhrát nadcházející parlamentní volby a pokračovat v naplňování myšlenek sociálního státu. Současně varoval před nestabilitou, kterou podle něj představuje spojování nesourodých opozičních stran. Pellegrini také odmítl spolupráci s extremisty. Smer-SD je favoritem voleb, obliba strany ale postupně klesá.

Slováci si nové zákonodárce zvolí na konci února. Popularita Smeru-SD sice dlouhodobě klesá a letos v listopadu se dostala pod hranici 20 procent, nadále je ale nejsilnější stranou v zemi.

Fico skončil v péči lékařů

Smer-SD povede do voleb právě premiér Pellegrini, do čela kandidátky se tak vůbec poprvé nepostaví zakladatel a předseda strany Robert Fico. Ten rezignoval z postu premiéra v zájmu řešení politické krize po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Od čtvrtka navíc čelí obvinění ze schvalování trestného činu.

Fico ze sjezdu odjel ještě před jeho začátkem na vyšetření do nemocnice. „Ať nejsou žádné spekulace, mám obrovský problém s krevním tlakem, musím odjet,“ oznámil expremiér. Pellegrini později uvedl, že Fico zůstal v péči lékařů, ale je ve stabilizovaném stavu.

Smer-SD v současné předvolební kampani změnil logo a zvolil heslo „zodpovědná změna“. „Cílem strany je vyhrát i páté volby (v řadě) a pokračovat v plnění idejí silného sociálního státu,“ uvedl Pellegrini, který je místopředsedou strany a jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi. Dodal, že stranu čeká v předvolební kampani trnitá cesta a bude čelit politickým a mediálním zbraním.

Pellegrini v projevu odmítl povolební spolupráci s krajně pravicovou stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS), která vystupuje proti EU a NATO a která se hlásí k válečnému slovenskému státu.

Pellegrini: Opoziční strany jen kritizují, řešení nemají

Zemi podle Pellegriniho čeká změna. „Musíme dát lidem na výběr, jakou změnu si vyberou – zda budou chtít změnu chaosu, nestability, nebo si vyberou zodpovědnou změnu, kterou nabízíme my, sociální demokraté,“ řekl novinářům Pellegrini po skončení sněmu.

Za hrozbu nestability označil spojení podle něj nesourodých opozičních a neparlamentních stran, z nichž několik dlouhodobě kritizuje Smer-SD. Podle Pellegriniho ale nepřinášejí řešení.

Sociální demokraté zatím nepředstavili svůj volební program. Pellegrini řekl, že není potřeba sepisovat obsáhlé materiály. Před parlamentními volbami v roce 2016 strana vydala pouze krátký seznam s několika prioritami na období do roku 2020.

Smer-SD je u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Stávající tříčlenná vládní koalice by podle sondáží většinu ve sněmovně nezískala. Sestavování nové vlády po volbách by mohl zkomplikovat také vysoký počet stran, které mají šanci získat křesla ve sněmovně. Nyní jich má šanci hned devět.

Pellegrini nechce spolupracovat s krajní pravicí (zdroj: ČT24)