Když by každá země EU dělala vlastní politiku vůči Číně, bylo by to pro nás ničivé, obává se Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová velmi důrazně varovala před nejednotou evropských zemí ve vztahu k Číně. Kdo bude dělat jen svou vlastní čínskou politiku, selže a bude rozdrcen, je přesvědčena. Řekla to v projevu ve Spolkovém sněmu.

„Musíme si vyjasnit i náš postoj k Číně,“ poznamenala šéfka německé vlády. „Jedním z největších nebezpečí, nebo přinejmenším obav, je, že Evropa, že každá členská země (EU) bude dělat svou vlastní čínskou politiku a že nakonec budeme vysílat zcela odlišné signály. To by nebylo ničivé pro Čínu, ale bylo by to ničivé pro nás v Evropě,“ nechala se slyšet.

Česko patří mezi ty země EU, jejichž představitelé se vůči Číně staví méně kriticky než některé jiné evropské státy.

Zopakovala také slova svého stranického kolegy Christiana Schwarze-Schillinga z víkendového sjezdu křesťanských demokratů. „Kdo si myslí, že se mu samostatně podaří najít způsob, jak zacházet s Čínou, a nebude se snažit najít společný evropský postoj, ten bude rozdrcen a selže,“ uvedla.

Jednotně v otázce 5G

Společný postoj by podle ní Evropa měla hledat třeba v otázce, jak přistupovat k čínské telekomunikační firmě Huawei, která se chce podílet na výstavbě evropských sítí páté generace (5G). Podle některých spojenců, včetně Spojených států, ale představuje bezpečnostní riziko.

Merkelová také poznamenala, že je třeba kritizovat postup Číny vůči Ujgurům, zároveň se ale vyslovila proti politice izolace.